Graag snel besluit over locatie twee nieuwe kerncentrales

03 juli 2022Leestijd: 2 minuten
Minister Rob Jetten (D66) voor Klimaat en Energie

Kabinetten hebben de neiging overal lang de tijd voor te nemen. Als het gaat om het kiezen van de locatie voor de twee nieuwe kerncentrales is dat geen goede strategie, meent Arendo Joustra.

Rob Jetten, D66-minister voor Klimaat en Energie, was bijna uitgegroeid tot minister tegen Klimaat en Energie. Na 24 februari, de dag dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, leek hij verlamd. Niets deed hij om het land voor te bereiden op de voorspelbare energiecrisis als gevolg van die oorlog.

Ook het klimaat liet hem blijkbaar koud. Want hij leek geen haast te maken met de afspraak in het Coalitieakkoord om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Maar gelukkig gaat het kabinet daar eindelijk werk van maken, als we Jetten mogen geloven.

Atoomenergie heeft vele voordelen

Dit weekblad pleit al vele decennia voor nucleaire energie. Deels om minder afhankelijk te zijn van het buitenland, een argument dat sinds de oorlog in Oekraïne alleen maar sterker is geworden. Later kwam daar als argument klimaatverandering bij. Kerncentrales stoten immers nauwelijks CO2 uit, het gas dat medeverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Daarbij zijn kerncentrales veilig en nemen ze, belangrijk voor een klein land, weinig ruimte in beslag in vergelijking met windmolens en vooral zonnepanelen. Ook is de aanvoer van de grondstof minder belastend voor de omgeving. Een vrachtwagen uraniumerts staat gelijk aan 22.000 vrachtwagens kolen.

Borssele in Zeeland heeft ruimte voor twee nieuwe kerncentrales

De kerncentrale Borssele in Zeeland heeft al laten weten dat ze ruimte heeft voor twee nieuwe centrales, Borssele 2 en 3. Dit bespaart het kabinet een lange zoektocht naar een geschikte locatie. Waar wachten we nog op, minister Jetten?