Premium Lock Goed dat enquêtecommissie corona (bijna) alle geluiden vertegenwoordigt

01 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Pepijn van Houwelingen (FvD) in debat met minister Hugo de Jonge (CDA). Foto: ANP SEM VAN DER WAL

In de parlementaire enquêtecommissie die de aanpak van de pandemie gaat onderzoeken, zitten ook Kamerleden die corona als een griepje zien of vaccins afwijzen. Dat wordt achter de schermen een taaie klus, maar is prima voor het democratisch proces, schrijft Bram Hahn.

Dat voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) de commissie zou gaan leiden is al een tijd zo goed als zeker, RTL Nieuws meldde afgelopen donderdag dat ook de invulling van de rest van de tijdelijke commissie rond is.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Langetermijnplan corona vraagt veel van burgers

Er zitten enkele opmerkelijke namen bij. Namens Forum voor Democratie wordt dat Pepijn van Houwelingen, Wybren van Haga vertegenwoordigt de Groep Van Haga en ook Pieter Omtzigt doet namens mee zijn eenmansfractie.

Partijen kunnen niet aan elke enquête meedoen

Bij het instellen van een parlementaire enquêtecommissie kunnen alle partijen in de Tweede Kamer kandidaten voordragen en meestal komen ze er in goed overleg wel uit wie de commissie gaan vormen. Het voorzitterschap rouleert doorgaans per partij, en dit keer was de PvdA aan de beurt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw