Premium Lock Geen reclame meer voor gokken bij sport en evenementen

10 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Overal reclame om online te gokken. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Jarenlang heeft de Staat het speelveld voor gokkers redelijk overzichtelijk weten te houden, maar de afgelopen jaren is de klad erin gekomen, constateert Philip van Tijn. Gokken speelt zich niet langer af in mooie zalen, maar vooral op het beeldscherm.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Per 1 januari 2025 wordt de reclame voor gokken aan banden gelegd. Dat zal vooral de zichtbare reclame betreffen en in het bijzonder als deze reclame plaats vindt op het domein van sport. Daar zit een logica in: vooral jongeren moeten –vindt ‘men’– beschermd worden tegen gokverslaving en vooral jongeren die sporten of supporter zijn. En dan is er nog een tweede, negatieve, relatie waarin sport staat voor gezond leven, vrolijke tijdbesteding, een gezonde geest in een gezond lichaam, terwijl gokken iets is voor sombere halfduistere zaaltjes of een vastketening aan het digitale scherm, waar zich meer en meer het gokken afspeelt.

Gokken, drugsgebruik en prostitutie hebben gemeen dat de samenleving die ziet als vormen van een noodzakelijk kwaad die je het zo moeilijk mogelijk moet maken, maar niet kan en mag uitbannen. De samenleving staat dan voor de wetgever, de rechterlijke macht ofwel de bovenlaag van de samenleving. Dat wil natuurlijk weer niet zeggen dat nooit een volksvertegenwoordiger een prostituee zal bezoeken, een rechter nooit een casino en een minister nooit een jointje zal roken. Maar zij zullen dat – althans, daar gaan we van uit – altijd doen binnen de grenzen van onze, rekkelijke, wetten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw