Premium Lock Boerenclubs, gijzel niet het land maar voer beschaafde onderhandelingen

29 juli 2022Leestijd: 5 minuten
Opnieuw boerendemonstraties bij snelwegen, hooibalen in brand. Foto: ANP NEWS UNITED

Het voortbestaan van boerenbedrijven is van essentieel belang voor de Nederlandse natuur en voedselvoorziening, schrijft Afshin Ellian. Maar hij voelt geen enkele empathie voor radicale activisten die asbest op snelwegen storten. In plaats van het land te gijzelen, moeten boerenorganisaties kiezen voor het voeren van beschaafde onderhandelingen, in het bijzonder met bemiddelaar Johan Remkes.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De boeren komen eraan, en dat begint op een angstige situatie te lijken. Angst voor asbest op de snelwegen en angst voor brandstichting langs de snelwegen. Ik noem ze gewoon radicale actievoerders met bijna een partijpolitieke boodschap, want een meerderheid van de boeren voert helemaal geen actie. Dus eigenlijk komt niet de boer eraan, maar de actieverslaafden komen eraan.

In de hele stikstofproblematiek gaat het om de Wet natuurbescherming – en dan vooral om Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. De lidstaten van de Europese Unie zelf hebben afgesproken om in hun eigen land natuurgebieden aan te wijzen die moeten worden beschermd. Daarvoor hebben ze zelf een mechanisme bedacht: de stikstofmeting. Deze wet raakt echter niet alleen de boeren, maar ook de huizenbouw, de wegenbouw, het autoverkeer, het luchtverkeer en de industrie. Bijna twee decennia lang nam de Nederlandse overheid deze wet niet echt serieus, totdat natuur- en klimaatactievoerders bij de hoogste algemene bestuursrechter aanklopten. De Raad van State verplichtte het kabinet onmiddellijk om de Wet natuurbescherming na te leven. Dat is niet gek. Dus terug naar de wet.

Stikstofproblematiek zette Nederland op slot

De stikstofproblematiek zette Nederland op slot. Terwijl honderdduizenden inwoners, vooral jongeren, naar een woning zoeken, mochten op heel veel locaties geen nieuwe huizen meer worden gebouwd. Maar om het woningtekort te kunnen bestrijden, moeten per jaar honderdduizend huizen worden gebouwd. Uiteindelijk moeten er bijna 300.000 nieuwbouwhuizen bijkomen.

Stikstofbeleid

Lees ook de column van Simon Rozendaal: Stikstofbeleid is groter probleem dan stikstof zelf

Een klein land als Nederland kan niet worden aangewezen als natuurgebied. De stikstofmetingen worden ook nog eens betwist door een aantal Tweede Kamerleden en door wetenschappers als Ronald Plasterk (van 2012 tot 2017 minister van Binnenlandse Zaken). Eigenlijk moet de Natuurwet worden aangepast en hiervoor moet men in gesprek treden met Brussel. Daarbij zien de deskundigen Brussel niet eens als grootste struikelblok.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw