Premium Lock Onze intensieve landbouw is juist duurzaam

21 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Een boer in Persingen, Gelderland zaait mais in. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ Flip Franssen

Jazeker, de Nederlandse agrarische sector heeft een stikstofprobleem. Maar er is meer dan stikstof om de Nederlandse landbouw op te beoordelen. Wanneer het gaat om klimaat en de aantasting van de natuur en de biodiversiteit is de Nederlandse landbouw een shining city on the hill voor andere landen, zo schrijft Simon Rozendaal.

Toen de Tweede Kamer onlangs nadacht hoe Nederland Oekraïne kon helpen bij de wederopbouw, kwam het idee voorbij om landbouwkundigen te sturen. Citaat uit de NRC: ‘Hm, zei de PvdA, is de Nederlandse landbouw wel een goed voorbeeld voor andere landen?’

Landbouw

De boer is juist een kampioen in duurzaamheid, schreef Simon Rozendaal in 2020

Welnu, het juiste antwoord op deze vraag is ‘ja’.

Voor alle duidelijkheid: jazeker, Nederland heeft een stikstofprobleem (al wordt het overdreven). In tegenstelling tot wat de boeren en sommige partijen beweren, worden de stikstofemissies goed gemeten. Verder staat buiten kijf dat de veeteelt een belangrijke rol speelt.

Er is meer dan stikstof om de landbouw op te beoordelen

Maar er is meer dan stikstof om de landbouw op te beoordelen. Op de site Our World in Data (universiteit van Oxford) constateert onderzoeker Hannah Ritchie dat in 1600 1 miljard hectare volstond om de wereldbevolking te voeden. Daarna begon die snel te stijgen en was dus meer grond nodig. Voor de natuur was dat niet best. Door de agrarische expansie is sinds de laatste ijstijd maar liefst eenderde van de toenmalige bossen verloren gegaan en in de laatste 50.000 jaar ook nog eens 85 procent van de hoeveelheid zoogdieren.

Tekst gaat hieronder verder

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gelukkig is het ergste achter de rug, schrijft Ritchie. De piek is gepasseerd en bedroeg 4 tot 5 miljard hectare (vier- tot vijfmaal zoveel als vier eeuwen geleden). Dat het nu daalt, komt mede door de toename in agrarische productiviteit. Wanneer je meer voedsel per hectare kunt verbouwen, hoef je minder bossen om te zetten in landbouwgrond en blijft er dus meer natuur en biodiversiteit over.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw