Simon Rozendaal Premium Corner

Onze intensieve landbouw is juist duurzaam

21 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Jazeker, de Nederlandse agrarische sector heeft een stikstofprobleem. Maar er is meer dan stikstof om de Nederlandse landbouw op te beoordelen. Wanneer het gaat om klimaat en de aantasting van de natuur en de biodiversiteit is de Nederlandse landbouw een shining city on the hill voor andere landen, zo schrijft Simon Rozendaal.

Toen de Tweede Kamer onlangs nadacht hoe Nederland Oekraïne kon helpen bij de wederopbouw, kwam het idee voorbij om landbouwkundigen te sturen. Citaat uit de NRC: ‘Hm, zei de PvdA, is de Nederlandse landbouw wel een goed voorbeeld voor andere landen?’

Landbouw

De boer is juist een kampioen in duurzaamheid, schreef Simon Rozendaal in 2020

Welnu, het juiste antwoord op deze vraag is ‘ja’.

Voor alle duidelijkheid: jazeker, Nederland heeft een stikstofprobleem (al wordt het overdreven). In tegenstelling tot wat de boeren en sommige partijen beweren, worden de stikstofemissies goed gemeten. Verder staat buiten kijf dat de veeteelt een belangrijke rol speelt.

Er is meer dan stikstof om de landbouw op te beoordelen

Maar er is meer dan stikstof om de landbouw op te beoordelen. Op de site Our World in Data (universiteit van Oxford) constateert onderzoeker Hannah Ritchie dat in 1600 1 miljard hectare volstond om de wereldbevolking te voeden. Daarna begon die snel te stijgen en was dus meer grond nodig. Voor de natuur was dat niet best. Door de agrarische expansie is sinds de laatste ijstijd maar liefst eenderde van de toenmalige bossen verloren gegaan en in de laatste 50.000 jaar ook nog eens 85 procent van de hoeveelheid zoogdieren.

Tekst gaat hieronder verder

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gelukkig is het ergste achter de rug, schrijft Ritchie. De piek is gepasseerd en bedroeg 4 tot 5 miljard hectare (vier- tot vijfmaal zoveel als vier eeuwen geleden). Dat het nu daalt, komt mede door de toename in agrarische productiviteit. Wanneer je meer voedsel per hectare kunt verbouwen, hoef je minder bossen om te zetten in landbouwgrond en blijft er dus meer natuur en biodiversiteit over.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.