Premium Lock Eerst strenger, dan weer coulant: met de bijstand blijft het zwalken

29 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Minister Carola Schouten (ChristenUnie, rechts) is verantwoordelijk voor de bestrijding van armoede. Foto: ANP

In 2013 publiceerde het financiële weblog Das Kapital een artikel over bijstandsuitkeringen die in sommige gevallen nogal royaal uitpakten. Vlak daarna versoberde het kabinet de bijstand, schrijft Jeroen van Wensen. En nu wordt de bijstand weer verruimd.

Volgens berekeningen van Das Kapital kon een bijstandsgezin met twee ouders en twee meerderjarige kinderen rekenen op een netto-inkomen van 3.255 euro per maand. Een gezinsinkomen dat hoger lag dan het inkomen van menig werkend echtpaar met twee studerende kinderen.

Ongeloof en boosheid

Het artikel van de site, die niet meer bestaat, trok meer dan een half miljoen lezers, en leverde ongeloof en veel boze reacties op. Zo zou de site uitkeringsgerechtigden onterecht in een kwaad daglicht zetten. Maar het bedrag bleek te kloppen. Ook al kostte het meerdere factchecks, inclusief controleberekeningen van budgetvoorlichter Nibud, om iedereen van de juistheid van de berekeningen te overtuigen.

Aan de riante mogelijkheid om bijstandsuitkeringen in een gezin te stapelen, kwam in 2015 (deels) een eind met de invoering van de kostendelersnorm. Hoe meer volwassenen er in een huis wonen, hoe lager de uitkering, luidt sindsdien de logische regel. Die regel paste in een rijtje met andere aanscherpingen van de Participatiewet, zoals ‘de bijstand’ sinds 2015 heet.

Een uitkering aanscherpen om werken lonender te maken – dat was eerder ook al gelukt met de invoering van de nieuwe wet voor de arbeidsongeschikte werknemer, de WIA. Die werd van kracht in 2006, en kende veel meer ingebouwde financiële prikkels dan de WAO, haar voorloper. De WIA zorgde voor een forse stijging in de arbeidsdeelname van (voormalig) arbeidsongeschikten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw