Roelof Bouwman Premium Corner

Wie wil een boek over Sigrid Kaag?

17 mei 2022Leestijd: 4 minuten

Aan de lopende band verschijnen boeken van of over Nederlandse politici. Grote bestsellers worden het nooit. Er waren de afgelopen 25 jaar slechts vijf uitzonderingen op die regel, constateert Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media

Weblog GeenStijl maakte er vorige week een aardig nummer van. Bij uitgeverij Prometheus verscheen een door Trouw-journalist Wilma Kieskamp geschreven boek over Sigrid Kaag – met een op het laatste moment veranderde ondertitel.

Het boek zou aanvankelijk Sigrid Kaag. De weg naar nieuw leiderschap heten. Prometheus had er al flink reclame voor gemaakt. ‘Maar sinds de val van het kabinet en de verkiezingen heeft Sigrid Kaag een paar vervelende ongelukjes gehad op die toch wel lastige route,’ memoreerde GeenStijl.

‘Nieuw leiderschap’ werd karikatuur, dus kwam er nieuwe ondertitel

‘Meest recent botste ze hard met de oude bestuurscultuur van wegmoffelen, verdoezelen en vingerwijzen vanwege het Drama van Drimmelen, en hield Kaag de meest hilarisch-beroerde persco sinds die ene met die knakker die zei dat er geen Americans in Baghdad waren. Dat ‘nieuw leiderschap’ werd een beetje een karikatuur, dus is er door marketingbureau D66 een VPRO’tje gedaan en nu heet het boek plotseling Sigrid Kaag. De schaduwpremier.’

Inderdaad een frappante wijziging. Maar laten we de zaak ook eens proberen te bekijken in een wat breder verband.

Sigrid Kaag. De schaduwpremier is een biografisch portret van de D66-leider. Het wordt dus waarschijnlijk geen grote bestseller. Voor boeken over Nederlandse politici bestaat namelijk slechts een kleine markt. Zó klein, dat de afgelopen 25 jaar geen enkele politieke biografie wist door te dringen tot de top-100 van bestverkochte boeken die jaarlijks wordt samengesteld door de CPNB.

Om in die jaarlijst te belanden, moeten van een boek doorgaans zo’n 25.000 exemplaren worden verkocht. Voor levensbeschrijvingen van Nederlandse politici is die drempel dus steevast te hoog.

Boeken van Nederlandse politici scoren doorgaans beter: vijf voorbeelden

Iets beter dan boeken over Nederlandse politici scoren boeken van Nederlandse politici. Vijf titels in dat genre doken sinds 1997 op in de eindejaarslijsten. We zouden er deze top-5 van kunnen maken:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.