Simon Rozendaal Premium Corner

Wat is er mis met die schitterende Canadezen?

09 mei 2022Leestijd: 4 minuten

Het is mei en dus leggen alle vogels een ei. Maar bij sommige vogels wordt dat meer gewaardeerd dan bij andere. Nesten van de Canadese gans en nijlgans worden leeggehaald, want dat zijn ‘invasieve exoten’. De eieren van de meerkoet worden gespaard want die zijn ‘inheems’. Zul je net zien dat de pullen van de meerkoet worden opgegeten door de meeuwen, constateert Simon Rozendaal.

Het mannetje was agressief. Een eindje verder broedde een nijlgans, daar hadden de Canadese ganzen geen last van en toch verjoeg pa Canadees ma nijlgans voortdurend van haar eigen nest. Vooral de dames bij Café De Oude Sluis stelden dat niet op prijs. Sommigen begonnen te schreeuwen of met bierviltjes te gooien.

De bruine kroeg bevindt zich in de Rotterdamse wijk Delfshaven, op de plek waar in 1391 met toestemming van Aelbrecht van Beieren, graaf van Holland, de zeedijk werd doorgegraven. Aldus kreeg Delft via een sluis toegang tot de Maas en dus tot de Noordzee.

Het is een opmerkelijk etablissement. Kastelein Danny van der Kroef is een Delfts chemicus en kent van zijn vele, soms zeldzame bieren niet alleen het alcoholpercentage maar ook de pH en of ze met wilde dan wel gekweekte gist zijn gebrouwen. Gipsen plastieken aan de muur suggereren dat het café uit de Middeleeuwen stamt (let op de kopie van Jan Steens Het dronken paar) maar het bestaat pas een eeuw. De sluis eronder meer dan zes eeuwen. Idem voor de naar graaf Aelbrecht genoemde kolk, waar je op uitkijkt.

Terras en serre transformeren in vogelhut

In het voorjaar transformeren serre en terras tot vogelhut. Een half uur voor zonsondergang vliegen de vleermuizen uit, er zwemt een schildpad in de kolk en in het voorjaar baltsen de futen er. Ze spiegelen elkaars bewegingen en wandelen als hoogtepunt even over het water. Daarna wordt de relatie geconsummeerd, maar daar is net als bij andere vogels weinig aan te zien: in een vloek en een zucht is het over.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de kolk zijn drie kunstmatige eilandjes. Dit voorjaar broedden daar nijlganzen, meerkoeten en Canadese ganzen. Alleen de meerkoeten waren goede ouders. Voortdurend kwam pa nestmateriaal aandragen (stro, takjes, plastic) dat ma zorgvuldig uit zijn bek oppakte en om haar eieren drapeerde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.