Premium Lock Wachten op een aansprekende PvdA-leider

09 mei 2022Leestijd: 3 minuten
De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken (rechts) neemt afscheid van Lilianne Ploumen. Foto: ANP LEX VAN LIESHOUT

PvdA-prominenten bepleiten een samengaan van hun partij met GroenLinks. Maar de traditionele achterban heeft weinig te verwachten van bakfiets-yuppen. Deze moet hopen op een sociaal-democratische aanvoerder die oude idealen met meer elan presenteert dan Attje Kuiken, schrijft Gerry van der List.

Voor buitenstaanders valt de gemeentelijke politiek in Amsterdam soms lastig te begrijpen. Zo doet het vreemd aan dat de stad geen grote lokale partij kent, zoals Leefbaar Rotterdam en Groep de Mos/Hart voor Den Haag. Je zou denken dat er genoeg Amsterdammers zijn die zich, net zoals de kiezers van deze partijen, druk maken om veiligheid op straat en multiculturele narigheid.

Lees ook deze blog van Constanteyn Roelofs: Waarom het nooit meer wat wordt met de PvdA

De traditioneel linksige VVD in Amsterdam komt niet of nauwelijks aan zulke volkse zorgen tegemoet. De bekendste uitspraak van de voormalige VVD-wethouder Eric van der Burg bijvoorbeeld is: ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter.’ Voor zijn geestverwant in het Torentje zal dit wellicht reden zijn geweest hem als staatssecretaris de portefeuille asiel en migratie toe te bedelen.

Gemeentelijk scoren partijen soms beter dan landelijk

Verrassend voor de buitenwacht was ook dat de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar in Amsterdam een flinke winst boekte. Deze zege werd toegeschreven aan de aantrekkingskracht van de lijsttrekker. Terwijl deze Marjolein Moorman toch geen heel charismatische verschijning genoemd mag worden en zich vooral profileert met progressieve gemeenplaatsen.

Op zich is de Amsterdamse uitschieter van de PvdA een goed teken. Deze laat zien dat gemeentepolitiek ertoe doet. Wethouders en plaatselijke lijsttrekkers kunnen ervoor zorgen dat hun partij lokaal beter scoort dan landelijk. Iets dergelijks zagen we in 2019 bij de Europese verkiezingen. De PvdA werd toen de grootste, wat werd verklaard door de populariteit van de Europese lijsttrekker, Frans Timmermans.

Moorman en Timmermans willen samengaan van PvdA met GroenLinks

De twee sociaal-democratische goudhaantjes menen overigens dat hun partij beter kan worden opgeheven. Dit bleek uit een ronkend stuk dat Moorman en Timmermans vorige maand samen in de Volkskrant publiceerden. Het duo riep partijgenoten op niet te blijven hangen in nostalgie en een verbinding aan te gaan met GroenLinks om zo krachtiger een vuist te maken tegen ‘conservatieve krachten’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw