Premium Lock Waarom Nederland worstelt met het begrip ‘institutioneel racisme’

28 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Dirk Hol/HH/ANP

Nederland heeft een volstrekt achterlijk intellectueel klimaat, schrijft Zihni Özdil. Daardoor raken Nederlanders in totale paniek over het gebruik van woorden.

Is Nederland een belastingparadijs? Hoe u er zelf ook in staat, de Nederlandse regering mag dat woord eigenlijk niet meer gebruiken. Want in 2013 is een motie aangenomen in de Tweede Kamer die de regering oproept ‘de kwalijke kwalificatie van belastingparadijs te verwerpen en waar mogelijk in de discussie erop aan te dringen deze kwalificatie achterwege te laten’.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Alleen GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie stemden tegen deze motie, die enkel als doel had om het debat in de Tweede Kamer te smoren. Niet dat regeringspartijen PvdA en VVD die motie nodig hadden. Met grote bezieling trokken ze ten strijde tegen het gebruik van dat woord. Toenmalig minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) had nog zo haar best gedaan om geld van Russische oligarchen naar Nederland te halen.

Ik mocht de term ‘islamisering’ niet gebruiken

Toen ik GroenLinks-Kamerlid was, waren de rapen gaar toen ik een verhaal hield over dat het rechtse prietpraat is dat heel Nederland zou islamiseren. Maar dat er wel degelijk islamisering is in veel ‘allochtone’ wijken. Omdat allerlei extreemrechtse en islamofascistische organisaties uit het buitenland ruim baan krijgen om in die wijken hun tentakels uit te breiden. Verstikkende sociale druk en de afkeer van Nederland is wat ze zo aan grote groepen mensen opdringen.

Het regende verontwaardigde reacties van blanke GroenLinksers die zelf nooit een kleurling spreken. Ik mocht de term ‘islamisering’ niet gebruiken. Waarom dan niet? Het ging niet om de inhoud. Het enige argument was, letterlijk, omdat de PVV dat woord ook gebruikt.

Aan de andere kant van het spectrum is het begrip ‘institutioneel racisme’ een angstaanjagende term die we niet mogen gebruiken. Voor rechts Nederland maakt het niet uit hoeveel feiten, bewijzen, documenten, verslagen, rapporten en onderzoeken er zijn: dat woord moet ten koste van alles worden vermeden. ‘Turken zijn pas racistisch!’ fulmineerde een rechtse hoogleraar filosofie onlangs bloedserieus tegen mij toen ik zei dat er institutioneel racisme is in Nederland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw