Premium Lock The New York Times pleegt karaktermoord op Elon Musk

07 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Elon Musk moet kapot van de ooit liberale krant The New York Times. Foto: ANGELA WEISS / AFP

Elon Musk maakt de energietransitie mede mogelijk en streed vroeger tegen racisme in Zuid-Afrika. Toch moet hij kapot van het ooit liberale dagblad The New York Times, schrijft Zihni Özdil. Want Musk is ook voor de grootste angst van woke: het vrije woord.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

In 2008 heb ik bijna een maand lang gebackpacked door Zuid-Afrika. Het mooiste land in de wereld. In een afgelegen plaats vlak bij het Tsitsikamma Park zag ik een gebouw met het ANC-logo erop. Buiten het gebouw zat een bejaarde zwarte man de krant te lezen. Ik raakte aan de praat met hem. Omdat ik zo’n enorme kloof tussen arm en rijk zag in het land, vertelde ik dat ik verbaasd was. Want mijn beeld van het land was dat het sinds Mandela een oase van gelijkheid was geworden.

‘Als je meningen gaat verbieden, krijg je een nieuwe Apartheid’

De oude zwarte man legde mij geduldig uit dat het, ondanks de economische ongelijkheid, wel degelijk beter dan vroeger was:

‘Wij mochten onze mening niet uiten tijdens de Apartheid. Er was geen vrije pers. Onze intellectuelen, professoren, activisten verdwenen achter de tralies als ze niet zeiden wat het regime wilde. Als je vreedzaam demonstreerde, werd je doodgeschoten. Daarom waken wij nu over onze hardbevochten vrijheid. Zelfs racisten moeten kunnen zeggen wat ze vinden. Want als je meningen gaat verbieden, krijg je een nieuwe Apartheid.’

Zijn antwoord snapte ik toen niet. Maar in de jaren daarop heb ik me verder verdiept over de essentie van vrijheid van meningsuiting. De Amerikaanse Berkeley-studenten die in de jaren zestig werden neergeschoten door de Amerikaanse staat, streden ook expliciet voor de vrijheid van meningsuiting van hun ideologische tegenstanders. In Nederland waren het de linkse Provo’s die het vrije woord regelden.

Vrijheid van meningsuiting heeft alleen betekenis als je ook meningen die abject zijn toestaat.

The New York Times is gaan wroeten in verleden Elon Musk

De witte Zuid-Afrikaanse zakenman en filantroop Elon Musk groeide op tijdens de Apartheid. Na zijn middelbare school verliet hij Zuid-Afrika. Omdat Musk Twitter wil overnemen en er een platform zonder censuur van wil maken, zijn redacteuren van de voormalig liberale krant The New York Times gaan wroeten in zijn verleden. Vijf dagen lang hebben ze in Zuid-Afrika mensen gesproken die Musk kenden tijdens de Apartheid. Hopend dat Musk destijds een racist was en daarom nu zo erg voor het vrije woord is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw