Premium Lock Philips ‘in zwaar weer’ door zijn strategie

01 mei 2022Leestijd: 5 minuten
5,5 miljoen slaapapneu-apparaten zijn teruggeroepen door Philips. Foto: Rob Engelaar/HH/ANP

Philips verkeert in zwaar weer. Het bedrijf moest miljoenen slaapapneu-apparaten terugroepen. Kosten: bijna 1 miljard euro. In het verleden kon het bedrijf nog terugvallen op inkomsten uit andere bedrijfsonderdelen, maar die zijn allemaal de deur uit. Onbegrijpelijk, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Philips ‘verkeert in zwaar weer’, zoals dat wordt genoemd in het hedendaagse versluierende taalgebruik. Versluierend, want het bedrijf, ooit de trots der natie, kan ook zomaar het zware weer niet overleven. Wat is er, in het kort, aan de hand? In de Verenigde Staten worden apparaten tegen slaapapneu gemaakt. Een zegen voor wie hieraan lijdt en daardoor vaak geen oog dicht doet. Maar helaas, Philips maakte vorig jaar bekend dat er iets niet deugt aan die apparaten en dat ‘iets’ moet worden verholpen. Geen kattenpis, want nu al 5,5 miljoen DreamStations (!) zijn voor reparatie teruggeroepen. Philips heeft daarvoor al bijna 1 miljard euro gereserveerd. Dat is niet leuk, want ongeveer een halve jaarwinst, maar nog te overzien. Maar intussen staan talloze Amerikaanse – en Nederlandse – advocaten in de startblokken om een zogeheten class action te starten, een juridische procedure waarbij collectief een vaak astronomisch hoge schadevergoeding wordt gevorderd. Gelukkig lijkt er tot dusver geen sprake te zijn van dodelijke slachtoffers, maar ook dat kan nog. Het miljardenbedrijf Philips kan een stootje hebben, maar is niet onkwetsbaar. De beleggers zien dat ook zo: de koers is in een jaar bijna gehalveerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw