Premium Lock Burgerforums zijn geen oplossing, maar onderdeel van het probleem

12 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Inspraakavond over azc in Zaandam, 2016. Foto: ANP COPYRIGHT MAARTEN BRANTE

Allerlei goedbedoelde voorstellen om het politieke bedrijf te hervormen, buitelen voortdurend over elkaar heen. Burgerforums zijn het nieuwste speeltje. Maar het gaat de kiezers niet om de vorm, maar om de inhoud. Zij willen dat problemen worden opgelost, stelt Arendo Joustra.

Het is goed om te zien dat Sigrid Kaag als minister van Financiën koffie drinkt met de oppositie. Dit om brede steun te krijgen voor de financiële plannen van de coalitie, die in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. In haar HJ Schoo-lezing maakte de D66-leider vorig jaar premier Mark Rutte (VVD) hierom nog belachelijk, zij zou het allemaal anders doen.

De HJ Schoo-lezing De roeping van mijn generatie. Wat vrij zijn van ons vraagt is in boekvorm te bestellen via onze webshop. Bestellen kan hier

Je kunt het Kaag niet kwalijk nemen, het bewijst maar weer eens dat een bestuurscultuur geheel afhankelijk is van de politieke werkelijkheid. En die werkelijkheid is dat Nederland nu eenmaal wordt geregeerd door kabinetten die bestaan uit verscheidene partijen en soms afhankelijk zijn van de medewerking van oppositionele fracties om plannen te verwezenlijken.

Kopjes koffie en achterkamertjes horen bij coalitiepolitiek

Voor dit soort onderhandelingen zijn de achter­kamertjes juist uitgevonden. In het volle licht is het moeilijk compromissen sluiten. In de privésfeer en in de zakelijke wereld gaan onderhandelingen niet veel anders. Vandaar ook dat de meeste kiezers wel begrijpen dat die kopjes koffie en achterkamertjes nodig zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw