Arendo Joustra Premium Corner

Burgerforums zijn geen oplossing, maar onderdeel van het probleem

12 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Allerlei goedbedoelde voorstellen om het politieke bedrijf te hervormen, buitelen voortdurend over elkaar heen. Burgerforums zijn het nieuwste speeltje. Maar het gaat de kiezers niet om de vorm, maar om de inhoud. Zij willen dat problemen worden opgelost, stelt Arendo Joustra.

Het is goed om te zien dat Sigrid Kaag als minister van Financiën koffie drinkt met de oppositie. Dit om brede steun te krijgen voor de financiële plannen van de coalitie, die in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. In haar HJ Schoo-lezing maakte de D66-leider vorig jaar premier Mark Rutte (VVD) hierom nog belachelijk, zij zou het allemaal anders doen.

De HJ Schoo-lezing De roeping van mijn generatie. Wat vrij zijn van ons vraagt is in boekvorm te bestellen via onze webshop. Bestellen kan hier

Je kunt het Kaag niet kwalijk nemen, het bewijst maar weer eens dat een bestuurscultuur geheel afhankelijk is van de politieke werkelijkheid. En die werkelijkheid is dat Nederland nu eenmaal wordt geregeerd door kabinetten die bestaan uit verscheidene partijen en soms afhankelijk zijn van de medewerking van oppositionele fracties om plannen te verwezenlijken.

Kopjes koffie en achterkamertjes horen bij coalitiepolitiek

Voor dit soort onderhandelingen zijn de achter­kamertjes juist uitgevonden. In het volle licht is het moeilijk compromissen sluiten. In de privésfeer en in de zakelijke wereld gaan onderhandelingen niet veel anders. Vandaar ook dat de meeste kiezers wel begrijpen dat die kopjes koffie en achterkamertjes nodig zijn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.