Premium Lock Asielopvang is het ene lapmiddel na het andere

31 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Bus met asielzoekers in Ter Apel. Foto: ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht

De asielcrisis is ernstig, schrijft Gertjan van Schoonhoven. Temeer daar er nog steeds geen zicht is op asielbeleid dat instroom beheersbaar maakt en in overeenstemming is met spankracht en draagvlak samenleving.

Hotels, kantoren, noodwoningen, cruiseschepen, ja zelfs stoelen moeten eraan te pas komen om alle asielzoekers die zich melden – en blijven melden – onderdak te bieden. Het blote feit dat begin deze week, bij het opvangcentrum in Ter Apel, 120 asielzoekers de nacht doorbrachten op een stoel in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, geeft wel aan dat de asielopvang in diepe crisis verkeert. Meer nog dan in 2015, toen de Syrische vluchtelingencrisis Nederland bereikte. Asielopvang is in 2022 echt pure noodopvang: het ene tijdelijke lapmiddel na het andere.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat is ernstig. In de eerste plaats voor de mensen, ­uiteraard. Voor de net aangekomen ontheemden waar vandaan ook, voor de statushouders die, wachtend op het huis dat ze is beloofd, in het asielzoekerscentrum schaarse plekken bezet houden. Eenderde van de opvangcapaciteit in azc’s gaat naar mensen die al lang in een normaal huis hadden moeten zitten.

Best veel draagvlak voor fatsoenlijk asielbeleid

Maar de crisis is ook ernstig, want ontwrichtend, voor Nederland zelf. Uit onderzoek is bekend dat het draagvlak voor een fatsoenlijk asielbeleid best groot is. Maar dat draagvlak is wel gebaseerd op een aantal pijlers. De opvang moet goed geregeld zijn – geen lokale overlast – en voor oplichters geen pardon. En wat je zelden leest: het draagvlak is vooral groot voor tijdelijke verblijfsvergunningen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw