Premium Lock Daar gaan we weer: kabinet verhoogt lasten voor burgers en bedrijven

19 april 2022Leestijd: 2 minuten
Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) en premier Mark Rutte (VVD)

Alsof alles bij de overheid op rolletjes loopt en nergens kan worden bezuinigd. In plaats van ook in eigen vlees te snijden, kiest Rutte IV voor het verhogen van de lasten voor burgers en bedrijven, stelt Arendo Joustra vast.

Daar gaan we weer. De overheid komt geld tekort en het enige wat het kabinet kan verzinnen, is meer geld van burgers en bedrijven ­vragen. Terwijl elk huishouden in zo’n situatie niet alleen kijkt naar het vergroten van zijn inkomsten, maar ook naar het verminderen van de uitgaven: waarop kan worden bezuinigd?

Laat de overheid ook eens op deze manier naar zichzelf kijken. Zijn alle ooit overeengekomen uitgaven nog steeds nodig? Werken de maatregelen wel? Kan het niet goedkoper? Zijn alle subsidies wel doelmatig? Moet Nederland echt 60 miljard euro uitgeven teneinde – op papier – de opwarming van de aarde tegen te gaan en de uitstoot van stikstof te verminderen?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw