Premium Lock Winst lokale partijen is hoopvol tegenwicht tegen Haagse zelfoverschatting

18 maart 2022Leestijd: 4 minuten
De fractie van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos viert de verkiezingswinst. Foto: ANP / Bart Maat

De lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is een smet op het feest van de democratie, maar er is ook goed nieuws, schrijft Afshin Ellian: de forse winst van lokale partijen ten koste van landelijke. Een duidelijk signaal van burgers dat lokale belangen prevaleren boven Haagse.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het feest van de democratie werd slechts door de helft van Nederland gevierd. Alle Nederlanders hebben het recht om deel te nemen aan dat feest. En de plicht? Op ons allen rust een burgerplicht om te stemmen, en waar nodig aan de politieke processen deel te nemen. In tegenstelling tot de landelijke partijen weten de lokale partijen kiezers te enthousiasmeren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden haalden de lokale partijen 28,6 procent van de stemmen, nu groeiden ze door naar 36,2 procent.

Opkomstpercentage loopt continu terug

Het opkomstpercentage begint een democratisch pijnpunt te worden. Aan de gemeenteraadsverkiezingen namen deze week 50,3 procent van de stemgerechtigden deel. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in de  dichtstbevolkte gemeenten het opkomstpercentage rond de 45 procent lag, of nog lager, zoals in Rotterdam (38,9 procent) en Tilburg (40 procent). Dit is geen incident. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was het opkomstpercentage 54 procent. Het opkomstpercentage loopt dus continu terug.

De terugloop van de opkomst bij de verkiezingen geldt niet voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. Gelukkig maar. Maar op alle andere niveaus – Europese verkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen en de Statenverkiezingen – loopt de opkomst terug. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd te laten onderzoeken waarom het percentage zo laag is. Een vergelijkend onderzoek zou meer inzicht opleveren. Omdat we ook in andere democratieën het teruglopende opkomstpercentage zien. Nogmaals, juist de lokale partijen zijn onverminderd populair. Ook dit is een trend. In Rotterdam is de partij van wijlen Pim Fortuyn (Leefbaar Rotterdam) al twintig jaar van grote betekenis in de Rotterdamse politiek.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw