Premium Lock Hoera, het lood in ons bloed is bijna verdwenen

11 maart 2022Leestijd: 4 minuten
‘In Nederland is de blootstelling aan lood de afgelopen decennia sterk gedaald, vooral door de afname van lood in de benzine. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Burgers worden dag in, dag uit blootgesteld aan giftig groen negativisme. Voor het broodnodige tegenwicht zet Simon Rozendaal zo af en toe goed groen nieuws in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan lood.

Een Amerikaanse psychotherapeut waarschuwt in een kersvers boek voor ‘giftig positivisme’. Daarmee bedoelt ze tijdens een scheiding of wanneer je een geliefde hebt verloren iets zeggen als: ‘Kop op, je zult zien dat je hier sterker uitkomt.’

Giftig groen negativisme: ‘We gaan eraan’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Okay, goed punt, maar minstens even ernstig lijkt mij een verschijnsel dat ik ‘giftig groen negativisme’ zou willen dopen. Zes meter zeespiegelstijging, de bramen rukken op, het gaat slecht met de grutto, mag ik nog kinderen op aarde zetten, overal PFAS, we gaan eraan.

Sommige van deze zorgen zijn tot op zekere hoogte terecht, maar het wordt zo vreselijk overdreven. Tevens krijgen allerlei buitengewoon positieve ontwikkelingen nauwelijks aandacht. Onlangs had de Volkskrant zowaar eens een keer goed groen nieuws. Volgens het RIVM was de luchtkwaliteit alweer verbeterd. Het bericht had niet misstaan op de voorpagina, maar was verstopt op ­pagina 10, in het kleinste formaat denkbaar (een zogeheten eenkolommertje).

Burgers worden dag in, dag uit blootgesteld aan giftig groen negativisme. Voor het broodnodige tegenwicht zet ik zo af en toe goed groen nieuws in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan lood.

Lood, in tegenstelling tot PFAS wél behoorlijk giftig, zat ooit overal in

Dat zat ooit overal in. In dat opzicht lijkt het wel een beetje op PFAS (met als verschil dat lood wél behoorlijk giftig is). Het zat in verf (loodwit), in potloden, al sinds de Romeinen in waterleidingen, via soldeer in ingeblikt voedsel, glazuur, het zit nog steeds in startaccu’s van auto’s en het zat in de benzine.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw