Roelof Bouwman Premium Corner

Waar komt toch het idee vandaan dat we ex-terroristen ‘moeten’ vergeven?

01 februari 2022Leestijd: 3 minuten

Allerlei mensen die nooit op de dodenlijst van de Hofstadgroep hebben gestaan, vinden dat ex-terrorist Soumaya Sahla een tweede kans verdient. Dat is veel te makkelijk, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Steeds minder Nederlanders – het is een open deur van jewelste – noemen zichzelf christen. Ook het aantal kerken slinkt in hoog tempo. Toch worden we nog altijd omringd door woorden en ideeën met een bijbelse reuk.

Zo zijn veel christelijke politici gewend de term ‘rentmeesterschap’ te gebruiken, vooral in debatten over milieu- en klimaatbeleid. Het zou hier gaan om een ‘goddelijke opdracht’.

Rentmeesterschap is helemaal geen populair woord in de Bijbel

Bij die redenering zijn al vaak kritische kanttekeningen geplaatst. Want anders dan dikwijls wordt verondersteld, is rentmeesterschap in de Bijbel helemaal geen populair woord. In het Oude Testament komen we het bijvoorbeeld nergens tegen. In het Nieuwe Testament duiken wel een paar keer rentmeesters op, maar nergens in verband met (zorg voor) de natuur, het milieu of het klimaat.

‘Dat de schepping aan de mens in beheer is gegeven en dat de mens zich hierbij als een rentmeester moet gedragen, is niet als bijbels aan te merken,’ concludeerde de Leidse emeritus hoogleraar milieuwetenschappen J.J. Boersema in 1997 in het CDA-tijdschrift Christen Democratische Verkenningen. ‘De rentmeester in de Bijbel is doorgaans iemand die over het geld gaat.’

Toch lijkt het concept van de mens als rentmeester over de natuur onverwoestbaar. Misschien wel omdat moderne gelovigen zich liever assistent van God voelen dan Zijn onderdaan.

Soumaya Sahla ‘moest’ worden vergeven

Een ander, minstens zo populair woord met een bijbelse klank is ‘vergeving’. Ook vorige week hoorden we het weer een aantal keren voorbijkomen: in de discussie rond Soumaya Sahla, voormalig lid van de islamitische Hofstadgroep.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.