Premium Lock Met Rutte en Hoekstra staat Nederlands internationale aanzien op het spel

12 februari 2022Leestijd: 5 minuten
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) lopen door Kiev. Foto: ANP REMKO DE WAAL

Wij hebben grote belangen op het wereldtoneel, schrijft Zihni Özdil. Hij hoopt dat de Hollandse horken Mark Rutte en Wopke Hoekstra niet al te veel brokken maken.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Wie de geschiedenis van Engeland als diplomatieke powerhouse in acht neemt, kan alleen maar huilen bij het zien van de nieuwsbeelden deze week.

Liz Truss, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, was in Moskou om de crisis omtrent Oekraïne te bespreken met haar Russische collega Sergej Lavrov. Van tevoren had zij sancties aangekondigd voor het geval Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Welke sancties dat dan zouden zijn, wist ze niet.

Gênante ontmoeting Britse minister Truss met Russische minister Lavrov

De ontmoeting met Lavrov was nog gênanter. Truss begon steeds alweer te praten terwijl de vertalers in de oortjes nog bezig waren om de uitspraken van de gesprekspartners te vertalen. Lavrov moest haar bij de hand nemen. Hij fluisterde met een gebaar alsof Truss een kleuter was. Alsof hij zei: lieve schat, heel even wachten tot de vertalers klaar zijn.

Truss heeft zelf überhaupt geen kennis van geopolitiek, geschiedenis, internationale belangen en nuances om het gesprek met Lavrov op een minimaal niveau te kunnen voeren. Naar verluidt had Lavrov meteen door dat hij met een onbenul te maken had en werd ronduit sarcastisch tijdens het gesprek.

Lavrov

Lees ook deze column van Robbert de Witt over Poetins onopvallende meesterstrateeg: Sergej Lavrov

De hele vertoning eindigde in een hallucinante persconferentie waarin Lavrov zijn Britse collega ‘doof’ noemde en insinueerde dat hij zijn tijd had verspild. Daarna liep hij prompt naar de uitgang. De vernedering van de ooit zo gerespecteerde Britten was compleet.

Liz Truss is een buitengewoon eenvoudig mens. En dan doel ik niet op sociale klasse of afkomst. Dan doel ik op de basale competenties die een minister van Buitenlandse Zaken moet hebben. Die heeft ze niet. Voor ze de politiek inging, was ze vooral actief in een ‘libertaire’ (dat is tegenwoordig codewoord voor infantiel Ayn Randiaans gezwets) denktank. Een intellectuele onbenul zonder internationale ervaring die, to make matters worse, om het nog een graadje erger te maken in de Britse pers bekendstaat om haar ‘directheid’.

Het enige wat ze tot nu toe heeft gepresteerd, geheel in stijl van de Britse premier Boris Johnson, is foto’s produceren van zichzelf als minister in het buitenland. Niet de inhoud, wel het beeld. De Financial Times noemt haar, niet geheel onterecht, een ‘political joke’, een grote politieke grap.

Rutte en Hoekstra wedijveren om Truss om de prijs geopolitiek lachertje

Onze premier Mark Rutte (VVD) en onze minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) wedijveren met Truss om de prijs van geopolitiek lachertje. ‘Rutte waarschuwt Poetin’, kopte de Volkskrant bijvoorbeeld. Want onze premier voelde zich geroepen tegen Rusland te zeggen: ‘De kosten van agressie zullen hoog zijn.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw