Amerikaanse ommekeer: van politie wegbezuinigen tot forse investeringen

05 februari 2022Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden en de New Yorkse burgemeester Eric Adams. Foto: ANP

Twee jaar geleden werd na een zomer vol protesten de slogan ‘Defund the police’ populair onder links Amerika. Progressieve Democraten omarmden het pleidooi om de politie weg te bezuinigen. Nu een golf van vuurwapengeweld het land teistert, pleiten de Democraten voor investeringen in diezelfde lokale politiekorpsen, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Na de brute moord in 2020 op de zwarte man George Floyd door een blanke politieagent gingen Amerikanen massaal de straat op. De Black Lives Matter-beweging, die zich sterk maakt tegen anti-zwart racisme, voelde zich gesteund door de protesten en kwam met de eis op de proppen om de politie weg te bezuinigen. Dat veel zwarte Amerikanen woest waren na het zoveelste geweldsincident, is te begrijpen. Een ongewapende zwarte Amerikaan heeft drie keer zoveel kans door politiegeweld om het leven te komen dan een blanke Amerikaan.

Progressieve steden bezuinigden fors op politie

De roep om te bezuinigen op de politie kreeg gehoor: demonstranten richtten in de progressieve stad Portland in de staat Oregon een politievrije zone op, de burgemeester van miljoenenstad Los Angeles Eric Garcetti verlaagde het budget van zijn politiekorps met tientallen miljoenen dollar, andere grote steden met Democratische burgemeesters deden hetzelfde.

Maar de politie wegbezuinigen brengt een vredelievende wereld niet dichterbij. De afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers in rap tempo gestegen. In 2020 zijn 21.570 moorden gepleegd, een stijging van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder en de grootste stijging sinds de federale politiedienst FBI deze cijfers bijhoudt. In 2021 nam in grote steden als New York, Chicago en Austin het aantal moorden weer toe. De kans is groot dat de FBI in 2021 meer moorden registreert dan in 2020.

Grotere politiekorpsen zorgen voor minder moorden

Wat helpt tegen de toename van criminaliteit? Een groter politiekorps. Uit onderzoek blijkt dat als een Amerikaanse politiekorps groeit met tien tot zeventien politieagenten het aantal moorden in het district met bijna een half tot één per jaar afneemt. Grotere politiekorpsen in steden zorgen bovendien voor een twee keer zo sterke afname van vermoorde zwarte Amerikanen ten opzichte van blanke Amerikanen. Dat komt doordat zwarte Amerikanen vaker in arme, dichtbevolkte gebieden wonen waar de moordcijfers hoog zijn.

Eindelijk durven zelfs progressieve Democraten de absurde slogan Defund the police los te laten. Ze worden hiertoe gedwongen door torenhoge criminaliteitscijfers en de politieke realiteit dat geen kiezer hierop zit te wachten.

Neem Minneapolis, de stad waar Floyd is vermoord. Een ruime meerderheid van de kiezers verwierp daar afgelopen november tijdens een referendum het voorstel om het lokale politiekorps te hervormen tot een ambtenarenapparaat voor publieke veiligheid.

Van bezuinigen naar forse investeringen

Lees dit verslag vanuit Minneapolis: stad in rouw wordt overspoeld door geweld

In veel steden wordt daarom een nieuw beleid ingevoerd: Refund the police. Politiekorpsen in steden als Portland en Los Angeles krijgen meer geld om de toegenomen criminaliteit te bestrijden. President Joe Biden zal het allemaal met lede ogen aanzien. Hij hield zich tijdens zijn verkiezingscampagne in 2020 al verre van de oproep om de politie af te schaffen.

Afgelopen week bezocht Biden New York City, de progressieve stad die wordt geteisterd door geweld en waar de inwoners eind vorig jaar een ex-politieagent als burgemeester kozen. Daar zei Biden nog maar eens dat bezuinigen op de politie geen oplossing is. ‘De gemeenschap heeft jullie nodig,’ zei hij, doelend op politieagenten.

De president ontvouwde een nieuw plan tegen de criminaliteit, waarbij hij omgerekend zo’n 260 miljoen euro wil investeren in de politiekorpsen. Over bezuinigen op politiekorpsen hoopt Biden nooit meer iets horen.