Premium Lock Rutte IV: wankele evenwichten en (on)voorspelbare risico’s

02 januari 2022Leestijd: 5 minuten
V.l.n.r. partijleiders Segers (ChristenUnie), Kaag (D66), Rutte (VVD) en Hoekstra (CDA). Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Bij een blik op de nieuwe bewindspersonen valt vooral op dat Kaag voor D66 diverse zware, prestigieuze posten heeft binnengehaald. Maar is dat te danken aan haar briljante onderhandelen of aan Ruttes wens tot overleven en zijn even briljante strategie van alles weggeven? Philip van Tijn over de opvallendste ministers en staatssecretarissen in Rutte IV.

Ik schrijf dit op zondagochtend 2 januari. Vanavond wordt, zo is de bedoeling, de lijst met beoogde ministers en staatssecretarissen geopenbaard. En als komende week niet wordt onthuld dat een beoogd bewindspersoon X of Y dertig jaar geleden heeft gesjoemeld met de kas van de sportvereniging, of zijn (M/V) cv net iets te veel heeft opgeleukt, dan is die lijst van vanavond de definitieve. Maar nu moet ik dus met 90 procent kennis 100 procent van mijn woorden bedenken – om de befaamde uitspraak van een 21ste-eeuws staatsman te parafraseren.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Tot en met de bordesscène, vermoedelijk aan het eind van komende week, zal het woord ‘eindelijk!’ nog veelvuldig klinken, alle beslissende momenten (eigenlijk waren er bijna alleen niet-beslissende momenten) passeren nog eens de revue en uitspraken als ‘Daar heb ik geen actieve herinnering aan’ en ‘Hier scheiden onze wegen’ zullen tot de Canon van onze natie gaan behoren. En in de toekomst zullen proefschriften verschijnen over het algehele falen van de Tweede Kamer in het hele formatieproces en over de vraagstelling ‘Wat deed informateur Mariëtte Hamer in 113 dagen informateurschap?’

‘Jij stikstof, ik landbouw’

Nog niemand heeft op het grote voordeel van de lange formatie gewezen: als het kabinet pakweg begin september was begonnen, hadden we nu vermoedelijk al twee ministers of staatssecretarissen moeten missen. Van het oorspronkelijke Rutte III zijn er nauwelijks overlevenden en ik zie niet dat dit in Rutte IV anders zal gaan.

Wat staat u in 2022 te wachten? In de speciale uitgave Vooruitblik 2022 kijkt de redactie van weekblad EW naar de politieke, economische en culturele ontwikkelingen in het nieuwe jaar.

Via onze webshop is het vooruitbliknummer te bestellen (gratis verzending)

Integendeel, er zijn factoren waardoor het duiventil-karakter nog zal toenemen. Zoals de ingewikkelde samenstelling van een coalitie met vier partijen waarin het aantal posten van elke partij minutieus de werkelijkheid moest weerspiegelen. Maar ook de zwaarte van de posten, het afbreukrisico van sommige portefeuilles, de hobby’s van elke partij, het evenwicht tussen bestuurlijke ervaring en fris en fruitig, zo mogelijk een 50-50- verhouding van man en vrouw (lijkt gelukt, wat de VVD betreft zelfs bovenmatig: daar is Mark Rutte nu de haan in de kippenren).

De andere diversiteit is wat minder geslaagd; daarvoor moeten we wachten op een D66/GroenLinks/PvdA-kabinet, maar dat kan nog even duren. Wat een ‘niet-westerse achtergrond’ betreft, moeten we het straks hebben van de ministers Dilan Yesilgöz-Zegerius en Franc Weerwind, maar het aardige is dat deze twee juist absoluut niet willen worden aangesproken op hun niet-westerse achtergrond.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw