Premium Lock Kwaadaardig gehits tegen Kaag en andere politici is voedingsbodem voor geweld

12 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Geert Wilders (PVV). ANP REMKO DE WAAL

De bedreigingen aan het adres van Sigrid Kaag en Hugo de Jonge zijn lastig direct toe te schrijven aan Thierry Baudet en Geert Wilders. Maar hun hetze tegen personen en instituties is wel voedingsbodem en legitimatie ineen. Politici die een brisant land blijven ophitsen, zijn een kracht ten kwade, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Het is dit voorjaar twintig jaar geleden dat Nederland zijn onschuld verloor. De dodelijke aanslag op Pim Fortuyn maakte een einde aan de illusie dat Nederland in de kern een vreedzaam land is, dat zelfs het grootste politieke geschil met debat weet op te lossen. Dus niet. Op 6 mei 2002 werd duidelijk dat er ook extremistische krachten zijn die geloven dat de oplossing uit de loop van een pistool komt. In dit geval: het Star M-43 Firestar-pistool van Volkert van der Graaf.

Harde les 6 mei 2002: pas op met stelselmatig demoniseren

Een verband met de maandenlange campagne tegen Fortuyn door vele politici is aannemelijk, maar moeilijk te bewijzen. Toch is de harde les van 6 mei 2002 dat je moet oppassen met het stelselmatig, bij herhaling ‘demoniseren’ van politieke tegenstanders als een gevaar voor het land. Er komt een moment dat iemand de daad bij het woord voegt en het gevaar uit de weg ruimt.

Lees ook de column van Geerten Waling: De sluipende tirannie van de tirannendoders

Is die les alweer vergeten? De PVV van Geert Wilders heeft niet alleen de oorlog verklaard aan de islam, maar is ook verwikkeld in een obsessieve, bijna persoonlijke vendetta met D66-leider Sigrid Kaag, als symbool van de perfide ‘kosmopolitische elite’. Het FVD van Thierry Baudet voert een trumpiaanse hetze tegen vertegenwoordigers van álle pijlers van de democratische rechtsstaat: politici, rechters, wetenschappers, pers.

Wilders en Baudet zelf ook doelwit, maar hun retoriek blijft kwalijk

Zeker, zowel Wilders als Baudet is zelf ook doelwit. Maar dat doet niets af aan de kwalijkheid en risico’s van hun opruiende retoriek, in en buiten de Tweede Kamer, via de sociale media. De bedreigingen jegens Kaag, maar ook premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge – inclusief bezoek aan huis – zijn lastig direct toe te schrijven aan beide politici. Maar hun hetze tegen personen en instituties is wel voedingsbodem en legitimatie ineen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw