Premium Lock Hoe nuttige idioten aan de VU de Chinese dictatuur legitimeren

21 januari 2022Leestijd: 5 minuten
Directeur Tom Zwart van het CCHRC van de VU (rechts), Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi (links) en propagandachef van de Communistische Partij Huang Kunming (midden) Foto: CENTRAL SOUTH UNIVERSITY

Door China gefinancierde onderzoekers van het Cross Cultural Human Rights Centre van de Vrije Universiteit in Amsterdam trekken het universele karakter van mensenrechten in twijfel. Ze staan in een lange traditie van nuttige academische idioten die mensenrechtenschendingen in dictaturen legitimeren, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Despotische staten zoeken altijd naar een theoretische fundering, ofwel een relativistisch narratief tegen de mensenrechten. Dat wordt zelden in Peking of Teheran verzonnen. Sommige westerse intellectuelen voorzien de despoten van een relativistisch narratief. De aanval op de universele geldigheid van de mensenrechten gaat gepaard met economische en culturele (relativistische) motieven.

De basis van de aanval op het universalisme werd gelegd met het waarheidsrelativisme: de Iraanse of Chinese waarheid is iets anders dan de Nederlandse waarheid. ‘Wat jullie foltering noemen, noemen wij islamitische disciplinerende tuchtiging,’ opperde ooit een ayatollah.

Waarom merken Oeigoeren niks van ‘cross-culturele’ dialoog?

Toen de waarheid op het altaar van de relativisten werd geofferd, bleef weinig van de universaliteit van mensenrechten over. Om het relativistische narratief toch verkoopbaar te maken, voegde men er een extra motief aan toe: het relativistische narratief biedt de mogelijkheid voor een vruchtbare dialoog. Daarmee bevestigt de westerling de Iraanse of Chinese machthebbers in hun verwerping van mensenrechten, om vervolgens met elkaar in dialoog te treden. Is China of Iran veranderd, sinds de ‘cross-culturele’ dialoog? Waarom merken de Oeigoeren niks van die vruchtbare dialoog?

China

Lees ook dit essay van Robbert de Witt over China: net supermacht, nu al in verval?

Nee, het despotisme kent geen innerlijke dialoog of verandering. In alle rapporten van de inlichtingendiensten worden China, Rusland, Iran en Noord-Korea genoemd als landen die westerse technologieën zouden stelen, politieke partijen, bedrijven, onderwijsinstellingen of individuen willen beïnvloeden en een uitgebreid inlichtingennetwerk in de democratische landen opzetten. Desalniettemin hebben de westerse universiteiten hun deuren wijd opengezet, niet alleen voor gewone wetenschappers en studenten uit de onvrije landen, maar ook voor de staten van de onvrije landen.

VU doet onderzoek naar mensenrechten met geld Chinese universiteit

Een voorbeeld van een succesvol Chinees project is het Cross Cultural Human Rights Centre, verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Na een uitvoerig onderzoek berichtte de NOS dat dit zogenaamde onderzoekscentrum aan de VU onderzoek doet naar mensenrechten met behulp van geld van een Chinese universiteit.

Alle universiteiten in China staan onder streng toezicht van de staat, en dus van de Communistische Partij. Wanneer een Chinese universiteit een Amsterdams project financiert, is dit met goedkeuring en steun van de Chinese staat en inlichtingendienst. De Chinese inlichtingendienst gaat niet zelf rechtstreeks investeren in zo’n netwerk, maar doet dat indirect. Dit is een zuiver voorbeeld van de financiering van een stichting door een onvrij land.

Is het niet opmerkelijk dat China het onderzoek naar mensenrechten in Amsterdam financiert, terwijl in China niet mag worden gesproken over mensenrechten? Stelt u zich voor dat Iran een stichting financiert voor onderzoek naar vrouwenrechten in Amsterdam!

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw