Premium Lock Coronastrategie moet niet te veel beloven en zich richten op de basis

20 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Pemier Rutte (links) en zorgminister Ernst Kuipers. Foto: ANP

In de coronastrategie moet het kabinet voortaan af van de illusie dat de aanpak van een gezondheidscrisis voorspelbaar kan zijn. Het kan zich beter richten op het op orde krijgen van de basis, schrijft Bram Hahn: uitbreiding van de IC-capaciteit, snel op te schalen testlocaties, aanpak van obesitas en duidelijke, consequente communicatie.

Bram Hahn deed in december al een soortgelijke oproep: Blijvende dreiging coronavarianten vereist plan voor langere termijn

Al in december beloofde de toen demissionaire premier Mark Rutte (VVD) dat zijn nieuwe kabinet eind januari met een langetermijnaanpak voor de coronacrisis zou komen. Het is dus nog even wachten op dat plan, maar duidelijk is dat de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) op een buitengewoon lastig moment in de pandemie het stokje van zijn voorganger heeft overgenomen.

Want de cijfers van ziekenhuisopnames en sterf­gevallen, die voor een groot deel nog te wijten waren aan de deltavariant, dalen al weken en de roep om alle maatregelen op te heffen, klinkt steeds luider. Maar de zorgen over het effect van de omikronvariant zijn nog niet geheel geweken. In het ene land, zoals het Verenigd Koninkrijk, heeft omikron vooralsnog niet geleid tot een sterke stijging van het aantal patiënten in het ziekenhuis. In andere landen, zoals Spanje, Frankrijk en België, is de laatste weken juist een sterke stijging in het aantal ziekenhuisopnames te zien.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw