Premium Lock VVD won de zetels, maar links gaat er met het akkoord vandoor

23 december 2021Leestijd: 3 minuten
Informateurs presenteren eindverslag en coalitieakkoord. Foto: ANP

VVD-leider Mark Rutte moet zijn doorstart duur bekopen, schrijft Eric Vrijsen. Linkse partijen winnen het ideologische pleidooi en daarmee ook de kabinetsformatie.

In 2017 kondigde VVD-leider Mark Rutte aan: ‘Het groenste kabinet ooit.’ In 2010 zei hij: ‘Een kabinet waar rechts Nederland de vingers bij aflikt.’ Nu ligt er Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst met het uitgestippelde beleid voor 2022-2025 en is Rutte zuinig: ‘Mooi en stevig.’

Op geld is het nieuwe coalitieakkoord overigens helemaal niet zuinig. Een klimaatfonds van 35 miljard. Een stikstoffonds van 25 miljard. Voor ‘gratis kinderopvang’ elk jaar 2 miljard. En dat alles terwijl in de nadagen van Rutte III de miljarden ons al om de oren vlogen.

Rutte moet ‘doorzetten’ duur bekopen

Zo’n akkoord is het gestolde wantrouwen tussen partijen die het vier jaar lang met elkaar moeten zien te rooien. Doordat de formatie al negen maanden duurt en de geplande Kamerverkiezingen zich in mei 2025 afspelen, hoeven VVD, D66, CDA en ChristenUnie het slechts drie jaar en een paar maanden met elkaar uit te zingen.

‘We zijn een land van doorzetters,’ zei Rutte. Dat slaat eigenlijk vooral op hemzelf als premier. Een regeerakkoord is altijd een compromis. Maar als je bedenkt dat de rechterhelft van de coalitie (VVD en CDA) 48 zetels inbrengt en de linkerflank (D66 en ChristenUnie) 29 zetels levert, moet Rutte dat ‘doorzetten’ duur bekopen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw