Premium Lock Rutte IV: geld moet alle wonden helen

16 december 2021Leestijd: 4 minuten
Gert-Jan Segers (CU), Sigrid Kaag (D66), Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) tijdens de persconferentie over het coalitieakkoord van de vier regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Foto: ANP/Sem van der Wal

De VVD won de meeste zetels, maar partijleider Mark Rutte moet zijn doorstart duur bekopen. Hij is nu zuinig in woorden, maar niet zuinig met miljarden. Het migratiebeleid verandert nauwelijks. Het land wordt duurzaam. Bedrijven moeten extra betalen. Politiek redacteur Eric Vrijsen over het coalitieakkoord.

Bij eerdere gelegenheden was VVD-leider Mark Rutte opgetogen. ‘Het groenste kabinet ooit’ sprak hij in 2017. ‘Een kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt,’ was het in 2010. Bij de presentatie van ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ waarin het beleid voor de komende vier jaar wordt uitgestippeld, was Rutte zuiniger met zijn woorden. ‘Een mooi en stevig akkoord,’ noemde de beoogd premier het gedetailleerde inhoudelijke fundament onder zijn vierde regering.

Op geld was hij overigens helemaal niet zuinig. Een klimaatfonds van 35 miljard. Een stikstoffonds van 25 miljard. Voor ‘gratis kinderopvang’ elk jaar 2 miljard. En dat alles terwijl in de nadagen van Rutte III de miljarden ons al om de oren vlogen.

Geld heelt alle wonden. Een klein jaar geleden viel het kabinet-Rutte III over de Toeslagenaffaire. Negen maanden geleden maande een grote Kamermeerderheid Rutte via een motie van afkeuring om de politiek te verlaten. Maar Rutte worstelde zich er tussendoor en over een paar weken staat hij toch weer met een ploeg bewindslieden op het bordes bij Huis Ten Bosch.

Met elkaar zien te rooien

Een regeerakkoord is het gestolde wantrouwen tussen partijen die het vier jaar lang met elkaar moeten zien te rooien. Dit keer is die maximumtermijn overigens korter. Omdat de formatie negen maanden duurde en de geplande Kamerverkiezingen voor mei 2025 op de agenda staan, hoeven VVD, D66, CDA en ChristenUnie het slechts drie jaar en een paar maanden met elkaar uit te zingen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

‘We zijn een land van doorzetters,’ zei Rutte gisteren en eigenlijk sloeg dat vooral op hemzelf als premier. Een regeerakkoord is altijd een compromis. Ze moeten geven en nemen. Maar als je bedenkt dat van Rutte IV de rechterhelft (VVD en CDA) 48 zetels inbrengt en de linkerflank (D66 en ChristenUnie) 29 zetels leveren, moet Rutte dat ‘doorzetten’ duur bekopen.

Zeker, kernenergie komt eraan. Het kabinet houdt Borssele open en bereidt de bouw van twee nieuwe centrales voor. Maar VVD en CDA gaan ook akkoord met kilometerheffing.

Immigratie verandert niet

Het immigratiebeleid verandert niet echt. Het blijft bij intenties en mooie woorden over een Europese aanpak en het beter beschermen van de EU-buitengrenzen. D66, ChristenUnie en de linkerflank van het CDA behaalden hier de – in elk geval symbolische – overwinning dat er jaarlijks via de VN-Vluchtelingenorganisatie dubbel zoveel ‘echte’ vluchtelingen worden uitgenodigd om naar Nederland te komen. Geen 500 maar 900.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw