Premium Lock De EU laat mensensmokkelaars en dictators politieke agenda bepalen

03 december 2021Leestijd: 3 minuten
Foto: AFP

Verdrinkende bootmigranten bij Calais, de crisis bij de Pools-Wit-Russische grens en kansloze ‘veiligelanders’ die niet kunnen worden teruggestuurd: de kern van alle migratie-ellende is het gebrek aan een gemeenschappelijke EU-aanpak, schrijft René van Rijckevorsel. Zo hebben dictators en mensensmokkelaars vrij spel.

Waren we nauwelijks bekomen van de dreigende migratiecrisis aan de Europese oostgrens, was er weer een migratiedrama aan de westkant. Vorige week kapseisde bij het Franse Calais een boot vol illegale migranten die naar Groot-Brittannië wilden. Zeker 27 opvarenden kwamen om het leven.

Luister ook de podcast BruXL met René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dus kwamen de migratieministers uit de Europese Unie (EU) weer eens met spoed bijeen om te bespreken hoe drama’s als deze kunnen worden voorkomen. Resultaat: één vliegtuig van Frontex gaat langs de Noordzeekust vliegen om illegale bewegingen te monsteren.

Nou nou, en waarom kon dat eigenlijk niet eerder? De EU hobbelt telkens weer geschrokken of geschokt achter de feiten aan. Ze laat Aleksandr Loekasjenko en de mensensmokkelaars de politieke agenda bepalen.

Lees ook dit commentaar van EU-correspondent René van Rijckevorsel: Gebrek aan Europese eendracht is een zegen voor illegale migratie 

Vrijwel geen gemeenschappelijke EU-aanpak

De kern van alle migratie-ellende: er is vrijwel geen gemeenschappelijke EU-aanpak. Geen beleid dat de mogelijkheid voor migranten om asiel aan te vragen verlegt tot buiten de buitengrenzen. Geen ontmoedigingsbeleid waardoor kansloze ‘veiligelanders’ de overtocht niet maken. En geen gemeenschappelijk terugzendbeleid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw