René van Rijckevorsel Premium Corner

De EU laat mensensmokkelaars en dictators politieke agenda bepalen

03 december 2021Leestijd: 3 minuten

Verdrinkende bootmigranten bij Calais, de crisis bij de Pools-Wit-Russische grens en kansloze ‘veiligelanders’ die niet kunnen worden teruggestuurd: de kern van alle migratie-ellende is het gebrek aan een gemeenschappelijke EU-aanpak, schrijft René van Rijckevorsel. Zo hebben dictators en mensensmokkelaars vrij spel.

Waren we nauwelijks bekomen van de dreigende migratiecrisis aan de Europese oostgrens, was er weer een migratiedrama aan de westkant. Vorige week kapseisde bij het Franse Calais een boot vol illegale migranten die naar Groot-Brittannië wilden. Zeker 27 opvarenden kwamen om het leven.

Luister ook de podcast BruXL met René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):

Dus kwamen de migratieministers uit de Europese Unie (EU) weer eens met spoed bijeen om te bespreken hoe drama’s als deze kunnen worden voorkomen. Resultaat: één vliegtuig van Frontex gaat langs de Noordzeekust vliegen om illegale bewegingen te monsteren.

Nou nou, en waarom kon dat eigenlijk niet eerder? De EU hobbelt telkens weer geschrokken of geschokt achter de feiten aan. Ze laat Aleksandr Loekasjenko en de mensensmokkelaars de politieke agenda bepalen.

Lees ook dit commentaar van EU-correspondent René van Rijckevorsel: Gebrek aan Europese eendracht is een zegen voor illegale migratie 

Vrijwel geen gemeenschappelijke EU-aanpak

De kern van alle migratie-ellende: er is vrijwel geen gemeenschappelijke EU-aanpak. Geen beleid dat de mogelijkheid voor migranten om asiel aan te vragen verlegt tot buiten de buitengrenzen. Geen ontmoedigingsbeleid waardoor kansloze ‘veiligelanders’ de overtocht niet maken. En geen gemeenschappelijk terugzendbeleid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.