Bram Hahn Premium Corner

Kinderen vaccineren is prima, maar eerst zijn andere maatregelen nodig

18 november 2021Leestijd: 3 minuten

Nu er opmerkelijk veel besmettingen zijn onder 10- tot 14-jarigen, wordt de roep luider om ook jonge kinderen te vaccineren. Maar belangrijker nu zijn maatregelen om de besmettingen onder kinderen tegen te gaan, schrijft Bram Hahn.

De rol van kinderen in de verspreiding van het coronavirus blijft voer voor debat. De ene deskundige verklaart dat kinderen minder virus bij zich dragen en het dus minder verspreiden, de andere deskundige beschouwt ze juist als de aanjagers van de pandemie.

Het punt is dat beide standpunten kloppen. Kinderen hebben na een besmetting minder virusdeeltjes in hun neus en keel dan volwassenen, dat loopt op met de leeftijd. De kans dat een besmet jong kind een ander infecteert, is kleiner dan dat de ene volwassene de andere volwassene besmet. Althans, als de omstandigheden dezelfde zijn. En juist dat is het punt: jonge kinderen komen op heel andere plekken en gedragen zich totaal anders dan volwassenen.

Met dertig kinderen in een klein klaslokaal

Niet verwonderlijk dat het aantal besmettingen onder kinderen, vooral die van 10 tot 14 jaar, explosief is gestegen. Die categorie valt uiteen in de oudste basisschoolkinderen en de jongste middelbare-scholieren. Ze zitten dagelijks urenlang met z’n dertigen dicht op elkaar in een klein klaslokaal, stoeien, maken selfies met hun hoofden dicht bij elkaar, enzovoort. Als ze thuiskomen, knuffelen ze hun ouders en grootouders, die zich na twee vaccins vaak onaantastbaar wanen.

Dan ook de jonge kinderen maar vaccineren?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.