Premium Lock Staatsrechtelijk amateurisme in formatie

19 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
Koolmees (links) en Remkes geven persconferentie over voortgang formatie. Foto: ANP.

De informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes willen graag ‘nieuwe’ dingen doen en ‘pionieren’. Je zou willen zeggen: doe dat lekker in je eigen tijd, want de formatie heeft al lang genoeg geduurd. Bovendien wordt er door de vier coalitiepartijen een staatsrechtelijk monstrum gecreëerd, meent Arendo Joustra.

Alsof ze alle tijd van de wereld hebben, bedenken ze in de formatie steeds weer wat nieuws. Zo moeten de vier coalitiefracties VVD, D66, CDA en ChristenUnie een ‘coalitieakkoord’ vaststellen waarin ‘de focus komt te liggen op het wat en op het waarom’, zo vertelden de informateurs Wouter Koolmees (D66) en Johan Remkes (VVD) maandagmiddag.

Dualisme

Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra: Wat heeft de burger aan dualisme dat in Den Haag wordt bejubeld?

In dat akkoord leggen de vier fracties de onderwerpen en thema’s vast, waarvoor de ministers straks de bijbehorende maatregelen gaan verzinnen – het hoe in het taalgebruik van Koolmees en Remkes. Die maatregelen vormen dan het regeerprogramma van het nieuwe kabinet. Het debat in de ministerraad over die maatregelen kan nog de nodige tijd vergen en meningsverschillen blootleggen, maar dat is nog niet het ergste.

Zodra ministers zijn beëdigd, kunnen ze naar de Kamer worden geroepen

Onzalig is dat de onderhandelaars vinden dat de nieuwe ministers eerst moeten worden beëdigd door koning Willem-Alexander en dan pas het regeerprogramma mogen opstellen. Onzalig om twee redenen. In de eerste plaats omdat met de beëdiging van de ministers de formatie formeel is afgelopen. Vanaf dat moment zijn de ministers verantwoordelijk voor wat ze doen en nalaten en kunnen ze naar de Tweede Kamer worden geroepen om zich te verantwoorden. Laat dat maar over aan ervaren Kamerleden als Geert Wilders en Pieter Omtzigt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw