Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Justitie moet duidelijkheid verschaffen over de kwakzalvers des doods

23 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

De Coöperatie Laatste Wil is voor radicale ontvoogding van hulp bij zelfdoding. Psycholoog Wim van Dijk bood die ‘hulp’ en voorzag meer dan honderd mensen van zelfmoordmiddel. De bekentenis van deze kwakzalver kan niet zonder gevolgen blijven, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

De levenseinde-kwestie heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen die denken dat de wet niet voor hen geldt. Dat is al een jaar of vijftig zo, en tot op zekere hoogte is dat ook logisch. De omgang met lijden in het zicht van de dood is geen vrijblijvend, abstract discussieonderwerpje. Het is een kwestie die iedereen vroeg of laat in zijn of haar leven hardhandig tegenkomt.

Daar komt bij dat de wetgeving de afgelopen decennia telkens is verruimd, juist dóór mensen die vonden dat de wet  hun geweten in de weg zat. Dat deze wetsovertreders achteraf vaak gelijk kregen en gewaardeerde pioniers van de liberale levenseindepraktijk werden, zorgt voor een heel eigen dynamiek. Steeds weer melden zich aan het levenseindefront nieuwe ‘rechtvaardigen’, die de steeds liberalere levenseindepraktijk toch weer niet liberaal genoeg vinden.

Illustratie: Flos Vingerhoets

Coöperatie Laatste Wil bezorgt justitie momenteel veel hoofdbrekens

Dezer dagen zijn het de kringen rond Coöperatie Laatste Wil (CLW) die de justitiële autoriteiten veel hoofdbrekens bezorgen. Laatste Wil is voor radicale ontvoogding van hulp bij zelfdoding, wat nu alleen mag als een arts het doet als hij zich houdt aan allerlei zorgvuldigheidseisen. CLW wil van alle barrières af – ook bijvoorbeeld leeftijd – en is opgericht om haar leden het verboden middel ‘X’ te verstrekken, een chemisch ‘laatstewilmiddel’. Wat dus niet mag.

Ethische kwestieLees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: ‘Ethische kwestie’? Voltooid leven ís helemaal geen kwestie

CLW zelf houdt zich voor zover bekend koest,  maar is tegelijk een broedplaats van mensen die wél tegen de wet ingaan door dat middel ‘X’ te verstrekken. Een van hen, de psycholoog Wim van Dijk, heeft de politie achter zich aan en geeft zaterdag in een uitvoerig interview in de Volkskrant toe dat hij het zelfdodingsmiddel aan meer dan honderd mensen heeft verstrekt om hen te ‘helpen’. Tegen de politie hield hij zijn mond.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.