Is Texas klaar voor gouverneur Matthew McConaughey?

16 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Matthew McConaughey. Foto: ANP

Na Ronald Reagan en Arnold Schwarzenegger kan Matthew McConaughey de nieuwste filmster worden die overstapt naar de politiek. McConaughey lijkt zich klaar te maken om een gooi te doen naar het gouverneurschap van Texas en heeft grote kans om te winnen, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

De Amerikaanse politiek en showbizz zijn al decennia met elkaar verweven. In 1938 kandideerde Wilbert Lee O’Daniel zich voor het gouverneurschap van Texas. De radioster bracht voor die tijd ongekend grote groepen inwoners van de zuidelijke staat op de been. In plaats van een gebruikelijke politieke campagne organiseerde O’Daniel een rondreizend circus dat draaide om de Bijbel en zijn band de Hillbilly Boys.

Show en politiek gaan goed samen

O’Daniel stond bekend om zijn razend populaire radioprogramma in Texas en had met zijn band hits als Please Pass the Biscuits, Pappy gescoord. Met overmacht won hij als Democraat de voorverkiezingen en de strijd om het gouverneurschap. Eenmaal verkozen, vergat hij zijn campagnebeloften uit te voeren en besloot hij zich in 1941 te kandideren voor een vrijgekomen Senaatszetel.

Die strijd won O’Daniel nipt van de latere president Lyndon B. Johnson. Laatstgenoemde leerde uit zijn verlies een belangrijke les en zorgde dat hij in 1948 in een nieuwe strijd om een Senaatszetel ook een showelement inlaste: Johnson liet zich tijdens die campagne per helikopter vervoeren. Het revolutionaire nieuwe vervoermiddel trok massa’s nieuwsgierigen en Johnson won.

Geboren Texaan McConaughey ziet gouverneurschap wel zitten

Lees over de Texaanse hoofdstad Austin: Eigenzinnige stad midden in conservatief Texas

Politici die uit de showbizz komen, zoals Reagan, Schwarzenegger, maar ook oud-president Donald Trump, hebben vooral profijt van hun naamsbekendheid. Dat is de zuurstof van elke politieke campagne. McConaughey heeft die naamsbekendheid. De acteur speelde in kaskrakers zoals How to Lose a Guy in 10 Days en The Wolf of Wall Street.

De 51-jarige geboren Texaan ziet nu kansen voor een nieuwe rol in zijn leven, als gouverneur van Texas. Vorig jaar publiceerde hij een autobiografische besteller, wat politici vaak doen voorafgaand aan een verkiezingscampagne. Vorige week vertelde hij in de podcast Sway over zijn carrière als acteur en ging McConaughey in op de vraag of hij interesse heeft in het gouverneurschap van Texas. Een definitieve bevestiging bleef uit.

McConaughey uitte wel felle kritiek op zowel Democraten als Republikeinen. Beide partijen laten volgens hem de Amerikaanse democratie verloederen. Ook bekritiseerde hij de nieuwe strenge abortuswetgeving en het coronabeleid in de oliestaat, waar Republikeinen de dienst uitmaken.

McConaughey heeft geen partij nodig

Toch is het onwaarschijnlijk dat McConaughey zich aansluit bij de Democratische Partij. Gezien zijn naamsbekendheid en persoonlijke financiële vermogen heeft hij de infrastructuur van een politieke partij niet nodig om campagne te voeren. Juist in een staat als Texas is de weg vrij voor een onafhankelijke kandidaat. Want het Republikeinse bastion verkleurt: in de miljoenensteden stemmen kiezers steeds vaker voor een Democraat. Zo is de staat niet langer dieprood, maar heeft die een paarse gloed gekregen.

Daar liggen kansen voor acteur McConaughey. De Republikeinse kandidaat en huidige gouverneur Greg Abbott (63) zoekt de flanken op om aan de macht te blijven, terwijl zijn Democratische tegenstrever Beto O’Rourke (49) held van de progressieve vleugel van zijn partij is. Volgens een peiling in september gaat McConaughey al aan kop, nu is het nog wachten op de aftrap van zijn campagne.