Bram Hahn Premium Corner

Ideetje voor OMT-leden: zeg eens een keer niets

27 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

Het valt te prijzen dat wetenschappers onvermoeibaar complexe materie begrijpelijk maken voor een groot publiek, schrijft Bram Hahn. Maar OMT-leden zouden zich niet individueel moeten uitspreken over maatregelen waarover het advies nog niet eens is uitgebracht.

Het kabinet staat in de aanpak van de coronacrisis voor een lastige hindernis. De vraag dringt zich op of het nuttig en gerechtvaardigd is om specifieke maatregelen te richten op mensen die niet zijn gevaccineerd, vanuit de gedachte dat zij de grootste kans hebben om ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden.

Hoe gevoelig de kwestie ligt, blijkt wel uit de de draai die minister Hugo de Jonge er in interviews aan geeft. Het gaat wat hem betreft niet over maatregelen tégen ongevaccineerden, maar vóór ongevaccineerden.

OMT moet nog adviseren, maar sommige leden klappen al uit de school

Het kabinet heeft het OMT onder meer gevraagd om snel met een advies te komen over het nut van maatregelen die alleen zouden gelden voor mensen die geen prik hebben kunnen of willen halen.

Lees ook dit omslagverhaal van het begin van de crisis terug: Op deze 33 coronastrijders vertrouwt het kabinetElsevier Weekblad editie 15 2020 wie zijn de strijders tegen Corona

Wat niet helpt bij zo’n lastig vraagstuk, is dat degenen die zich daarover vanuit wetenschappelijk perspectief moeten buigen, vooraf al hun persoonlijke mening rondstrooien in de media. Op vragen van NU.nl zagen diverse leden van het OMT er blijkbaar geen bezwaar in om alvast te laten weten dat zij niets zien in dergelijke, op één groep toegespitste maatregelen. Jan Kluytmans, Diederik Gommers, Menno de Jong en Andreas Voss uitten alle vier hun sterke twijfels over deze mogelijke aanpak.

Alle vier behoren zij tot de vast uitgenodigde experts van het OMT als het gaat om COVID-19, wat betekent dat zij niet slechts af en toe worden uitgenodigd om een duit in het zakje te doen, maar dat zij geregeld een stevige vinger in de pap hebben in de beraadslagingen van het OMT.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.