Premium Lock Defensie: gepikeerde EU moet zich niet afwenden van Amerika

05 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
De Franse president Emmanuel Macron. Foto: ANP

Vandaag, 5 oktober, geeft Emmanuel Macron in Slovenië tijdens een diner van de regeringsleiders van de Europese Unie (EU), het startsignaal voor een fundamentele discussie over defensiesamenwerking. Als het goed is, pleit hij meteen voor hogere defensie-uitgaven van de meeste andere EU-lidstaten én voor de noodzaak van voortzetting van de samenwerking met Amerika in NAVO-verband, schrijft René van Rijckevorsel.

Vanavond, 5 oktober, zullen voor het eerst in lange (corona)tijd de Europese regeringsleiders fysiek bijeenkomen. Zij doen dat in het kasteel Brdo, zo’n 30 kilometer boven de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het betreft een ‘informeel werkdiner’, aan de vooravond van de top over de Westelijke Balkan op woensdag 6 oktober, waarbij de zes Balkanlanden die nog geen lid zijn van de Europese Unie zullen aanschuiven.

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

Waarover zal het gaan tijdens het werkdiner als de leiders hun vork zetten in de gerechten van de ‘Picasso van de keuken’, de Sloveense sterrenchef Tomaž Kavčič? Uiteraard zullen verscheidene onderwerpen de revue passeren, zoals de stijgende energieprijzen, maar het hoofdthema is ‘de plaats van Europa in de wereld’.

Strategische discussie over rol EU op internationale toneel

De bedoeling is dat er onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron een strategische discussie komt ‘over de rol van de Europese Unie op het internationale toneel’. Dit ‘in het licht van de recente ontwikkelingen in Afghanistan, het AUKUS-veiligheidspartnerschap en de evolutie van onze betrekkingen met China,’ zo is te lezen in de uitnodigingsbrief van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad van Regeringsleiders.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw