Premium Lock De Klimaattop en de G20: bevolkingsgroei is de onbenoemde oorzaak

31 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
Klimaatdemonstratie bij de G20-top in Rome

Bij het Planbureau voor de Leefomgeving, de klimaattop in Glasgow en de G20 in Rome blijft het thema bevolkingsgroei onderbelicht, schrijft Philip van Tijn. Vergaderen over windmolens en zonneweiden, over de afbouw van het gas en de risico’s van kernenergie is heel belangrijk, maar niet des poedels kern.

Het PBL, het Planbureau voor de Leefomgeving, heeft vrij recent geadviseerd om maar even te stoppen met investeringen in infrastructuur. Dankzij corona werken we immers veel meer thuis, dus ontstaan veel minder files, klaar is Kees. Voor degenen die denken/dachten dat het PBL een zwaarwegend, belangrijk kennisinstituut is, is dit rapport heerlijke lectuur. Het werd uitgebracht in september en het is vandaag, 31 oktober, al achterhaald, nadat afgelopen week menig filerecord werd gebroken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was ook snel met een officiële reactie op het rapport: ‘Wensdenken’.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Kort daarvóór had het PBL een ander breaking news-rapport uitgebracht: Nederland Fit for 55? De titel is een verwijzing naar niemand minder dan Frans Timmermans, die daarmee bedoelde dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie met 55 procent moet zijn afgenomen. Niemand heeft dit nog als ‘wensdenken’ weggezet, maar binnenskamers moet er heel wat zijn gegniffeld.

De oplossing die het PBL aandraagt om onze bijdrage aan Fit for 55 te leveren, is ook hoogst origineel: meer windmolens bouwen. Dat al vele malen is aangetoond (door mensen die daarvoor hebben doorgeleerd) dat, zelfs als je heel Nederland met windmolens volbouwt, de bijdrage aan de CO₂-daling nog maar heel klein is, daarmee hebben de ambtenaren, pardon ‘onderzoekers’ van het PBL natuurlijk niets te maken.

Een weekeinde stampvol CO₂-uitstoot

In dit weekeinde van 29-31 oktober is overigens de mondiale CO₂-uitstoot enorm toegenomen. Alle vliegtuigen naar Glasgow (en, toegegeven, ook een enkele trein met ‘milieu-activisten’) zaten bomvol met deelnemers, politici, journalisten, deskundigen, tolken en nog zo wat voor de Klimaattop van Glasgow, de eerste na Parijs in 2015, die succesvol werd afgesloten met het Akkoord van Parijs, inmiddels ondertekend door 119 landen, die hebben afgesproken dat in 2030 de uitstoot met minimaal 40 procent moet zijn verminderd. Maar intussen is dit dus verhoogd naar 55 procent, door toedoen van Frans Timmermans, die aan de Radboud Universiteit Franse taal- en letterkunde heeft gestudeerd, dus bij uitstek deskundig in deze materie mag heten.

En wie in deze wereld meetelt of zijn/haar brood verdient in de conferentie-industrie, zit ditzelfde weekeinde in Rome, waarheen heel wat vliegtuigen de deelnemers en betrokkenen voor de G20 vervoeren, met bijbehorende uitstoot (ons land mag als 21st ‘aanschuiven’, dus we spreken nog een woordje mee!). De G20 kent drie werksessies: mondiale economie en mondiale gezondheid / klimaatverandering en milieu / duurzame ontwikkeling. Hebben we nog iets vergeten? Nee? Dan laten we het bij deze drie sessies ter voorbereiding op de plenaire besluitvorming!

Bevolking Nederland met 50 procent toegenomen, Afrikaanse vervijfvoudigd

Ik heb natuurlijk al die voorbereidende vergaderstukken voor Glasgow en Rome niet gelezen, maar uit wat ik wel heb gelezen in voorbeschouwingen blijkt dat één thema ondervertegenwoordigd of eigenlijk niet vertegenwoordigd is: de bevolking(sgroei).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw