Premium Lock Vakbond wint in Uber-zaak. Chauffeurs verliezen

13 september 2021Leestijd: 2 minuten
FNV actie tegen Uber. Foto: ANP

Uber-chauffeurs zijn geen zelfstandig ondernemers (zzp’ers), maar werknemers. De rechter vindt namelijk dat het taxi-platform zich gedraagt als werkgever. Daarmee wint de vakbond een belangrijke zaak, die veel chauffeurs zullen ervaren als een nederlaag, schrijft Jeroen van Wensen.

De chauffeurs die rijden voor Uber hebben te weinig vrijheid bij het uitvoeren van hun werk, stelt de rechter. Daardoor zijn het geen zelfstandig ondernemers. Het taxi-platform bepaalt namelijk via de app onder meer de ritprijs, het schrijft voor welke route de chauffeurs moeten rijden, en welke ritten ze moeten aannemen.

Wezen voor schijn

Weliswaar is hier volgens de rechter sprake van een ‘moderne gezagsverhouding’ die afwijkt van ‘het klassieke model’ van gezag  – de werkgever die controleert of je op tijd op het werk bent, iets uitvoert gedurende de dag. Maar een met apps vormgegeven moderne gezagsverhouding, is ook een gezagsverhouding.

De rechter vond voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat Uber slechts ‘op papier’ met de chauffeurs is overeengekomen dat zij als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn. En ‘wezen’ gaat voor ‘schijn’, stelt de rechter, die daardoor tot het oordeel komt dat de Uber-chauffeur een werknemer is. En dat ook nog eens met terugwerkende kracht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw