Jeroen van Wensen Premium Corner

Vakbond wint in Uber-zaak. Chauffeurs verliezen

13 september 2021Leestijd: 2 minuten

Uber-chauffeurs zijn geen zelfstandig ondernemers (zzp’ers), maar werknemers. De rechter vindt namelijk dat het taxi-platform zich gedraagt als werkgever. Daarmee wint de vakbond een belangrijke zaak, die veel chauffeurs zullen ervaren als een nederlaag, schrijft Jeroen van Wensen.

De chauffeurs die rijden voor Uber hebben te weinig vrijheid bij het uitvoeren van hun werk, stelt de rechter. Daardoor zijn het geen zelfstandig ondernemers. Het taxi-platform bepaalt namelijk via de app onder meer de ritprijs, het schrijft voor welke route de chauffeurs moeten rijden, en welke ritten ze moeten aannemen.

Wezen voor schijn

Weliswaar is hier volgens de rechter sprake van een ‘moderne gezagsverhouding’ die afwijkt van ‘het klassieke model’ van gezag  – de werkgever die controleert of je op tijd op het werk bent, iets uitvoert gedurende de dag. Maar een met apps vormgegeven moderne gezagsverhouding, is ook een gezagsverhouding.

De rechter vond voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat Uber slechts ‘op papier’ met de chauffeurs is overeengekomen dat zij als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn. En ‘wezen’ gaat voor ‘schijn’, stelt de rechter, die daardoor tot het oordeel komt dat de Uber-chauffeur een werknemer is. En dat ook nog eens met terugwerkende kracht.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.