EU is terecht streng tegen homofoob Polen

07 september 2021Leestijd: 2 minuten
Pro-LHBT-demonstratie in de Poolse hoofdstad Warschau. Foto: via ANP.

Vijf Poolse provincies kunnen fluiten naar EU-subsidies uit het React-EU-fonds zolang zij de rechten van lgbti’ers blijven schenden. Heel goed dat Brussel in dit dossier zijn tanden laat zien, schijft René van Rijckevorsel.

Op vrijdag 3 september kregen de gouverneurs van vijf Poolse provincies een brief van de Europese Commissie. In de provincies bevinden zich gemeenten en regio’s die zich hebben uitgeroepen tot ‘zones die vrij zijn van lgbti-ideologie’. De brief is in handen van het Belgische dagblad De Standaard.

Brussel vindt dat ‘het uitroepen van lgbti-vrije zones, werkplekken of diensten ingaat tegen de fundamentele waarden van de Europese Unie’. Zolang de Polen geen corrigerende maatregelen nemen, wordt het geld uit het React-EU-programma bevroren. Het zou gaan om ongeveer 125 miljoen euro.

Als EU waardengemeenschap wil zijn, moet zij het hard spelen

Maar de EU heeft een grotere stok om mee te slaan (of wortel om voor te houden). De Europese Commissie heeft nog altijd niet het plan goedgekeurd dat Polen in mei indiende om aanspraak te maken op zijn aandeel uit het Coronaherstelfonds Next Generation EU (serieus geld: 23 miljard euro subsidies en 34 miljard euro aan leningen). Half juli zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen al dat de EU ‘nooit zal toelaten dat delen van onze samenleving worden gestigmatiseerd’.

De EU speelt het hard. En terecht. Als de Unie een waardengemeenschap wil zijn (en ja, dat wil zij), dan is het uitgesloten dat lidstaten fundamentele rechten van minderheden schenden.

Uw poot stijf houden dus, Frau Von der Leyen, net zolang tot de conservatief-katholieke Polen kappen met deze mensonterende, homofobe idiotie.