Arendo Joustra Premium Corner

9/11 herdacht met nation building in eigen land

11 september 2021Leestijd: 2 minuten

Vandaag wordt de aanval op Amerika van 9/11 herdacht. Opvallend is dat na twintig jaar opbouwmissie en nation building in Afghanistan de westerse landen hun eigen naties overeind proberen te helpen, schrijft Arendo Joustra. Nation building op eigen bodem.

De datum 11 september (9/11 op z’n Engels) heeft voor de Amerikanen dezelfde klank als Pearl Harbor. Zowel in 2001 als in 1941 was sprake van een verrassingsaanval op eigen bodem. Met in beide gevallen duizenden doden tot gevolg.

Het kan niet anders of zo’n aanslag werkt door in de psyche van het Amerikaanse volk. Amerika-correspondent Emile Kossen schreef er EW een verhelderend verhaal over. Dat links en rechts elkaar in de Verenigde Staten voortdurend naar het leven staan, kan ook een gevolg zijn. Al is die tweestrijd in de ­Amerikaanse politiek zeker niet nieuw.

In de ogen van Biden is de missie in Afghanistan geslaagd

Inmiddels wordt in Europa een beetje smalend gedaan over de herdenking van 9/11. In twintig jaar zijn de Amerikanen niets opgeschoten in ­Afghanistan, klinkt het. Net als in 2001 zijn de Taliban weer aan de macht.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.