Premium Lock Is het Openbaar Ministerie veranderd in zestig jaar?

01 augustus 2021Leestijd: 4 minuten
Mr. Rutger Jeuken. Foto: ANP

De zaak rond de moord op Carlo Heuvelman zit vol vragen en er zullen nog wel wat bijkomen. Het grootste raadsel is het ogenschijnlijke amateurisme waarmee het OM te werk gaat, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

In 1960 werd in Baarn een moord gepleegd door twee jongens (17 en 15) van zogeheten goeden huize, wonend in een gigantische Baarnse villa, samen met een vriendje van minder goeden huize (16). Slachtoffer was een jongen van nog mindere huize (14 jaar), die volkomen zonder reden, helemaal voor de lol, de schedel werd ingeslagen, waarna zijn lichaam met ongebluste kalk werd overgoten en verdween. Totdat het, ruim een jaar later, bij toeval in een beerput werd ontdekt door een metselaar – althans de restanten.

De rechtszaak was in 1963. De daders kregen straffen van zes en negen jaar plus tbs, en zij kwamen vrij na het uitzitten van tweederde hiervan. De zaak was behoorlijk ‘geruchtmakend’, met zeker voor die tijd een enorme hoeveelheid krantenartikelen. Ook zijn er boeken en documentaires die op de zaak zijn geïnspireerd, al is het hele verhaal door gebrek aan medewerking nooit beschreven.

In het verhaal komen nogal wat gebeurtenissen en aspecten voor die toen al de classificatie ‘klassenjustitie’ meekregen. Zo wist een van de broers uit zijn voorarrest te ontsnappen en bleek hij vervolgens gewoon thuis te zitten, waar hij dagen later werd opgehaald door de officier van justitie zelf. Ook mochten de beide broers tijdens hun celstraf met vakantie. Ze studeerden tijdens het uitzitten van hun straf (dat was toen vrij uitzonderlijk, maar niet uniek) en kwamen nog aardig terecht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw