Premium Lock Concurrentie met laadpalen is beste garantie voor stijging van het aanbod

22 augustus 2021Leestijd: 3 minuten
Laden bij Fastned. Foto: ANP

Herrie in laadpalenland: de concurrentie om de klant verscherpt en wordt deels in de rechtszaal uitgevochten. De automobilist is uiteindelijk vooral gebaat bij meer keuze en capaciteit, schrijft Marijn Jongsma.

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, deed afgelopen week uitspraak in een zaak die laadpalenexploitant Fastned had aangespannen tegen enkele ‘elektrische’ vergunningen voor traditionele oliereuzen als Shell en BP.

Laadpaal als aanvullende voorziening

De procedure betreft tankstations langs snelwegen als de A2 en A12. Fastned heeft daar laadpalen staan en moet vervolgens toezien dat de ‘gewone’ stations ook een vergunning hebben gekregen om een aantal laadpalen te plaatsen. Op deze concurrentie zit het bedrijf vanzelfsprekend niet te wachten.

Nu mag een benzinestation als ‘houder van een vergunning voor een basisvoorziening’ ook een ‘aanvullende voorziening’ aanbieden. Daarvoor moet wel weer een vergunning worden aangevraagd, die volgens wordt getoetst op ‘gevolgen voor de verkeersveiligheid, de beschikbare ruimte op de verzorgingsplaats, de doelmatige inrichting van de verzorgingsplaats, het functionele belang voor de weggebruiker en de gevolgen voor de sociale veiligheid’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw