Gerlof Leistra Premium Corner

Wraking rechtbank lost probleem met kroongetuige niet op

14 juni 2021

Dat de advocaten van kroongetuige Nabil B. de rechtbank wraken, tekent de verstoorde sfeer in de mega-strafzaak tegen moordverdachte Ridouan Taghi. Toekenning van het wrakingsverzoek levert ernstig tijdverlies op en verandert niets aan de patstelling, signaleert Gerlof Leistra.

Het voortdurende geruzie rond kroongetuige Nabil B. schaadt de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Zijn belastende verklaringen leveren volgens het Openbaar Ministerie (OM) belangrijk bewijs op tegen Taghi. Die wordt verdacht van minimaal zes liquidaties. De kroongetuige bekende zijn aandeel bij onder meer een ‘vergismoord’ in 2017 op een kennis. In ruil voor zijn verklaringen eist het OM twaalf jaar gevangenisstraf, de helft van de anders gebruikelijke eis.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra terug: Ruzie tussen kroongetuige en justitie schaadt harde aanpak misdaad

Nabil B. staat onder zware druk. Na zijn overstap naar justitie is eerst zijn onschuldige broer vermoord en daarna zijn advocaat Derk Wiersum. Begrijpelijk dat hij zich zorgen maakt over de bescherming van zijn gezin en familie. Over de maatregelen ligt hij al langer in de clinch met het daarvoor verantwoordelijke onderdeel van het OM. De kroongetuige wil niets meer zeggen in de rechtszaal zolang dat probleem niet is opgelost.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.