Premium Lock Wraking rechtbank lost probleem met kroongetuige niet op

14 juni 2021Leestijd: 2 minuten
Marengo-proces in extra beveiligde rechtbank de Bunker. Foto: ANP.

Dat de advocaten van kroongetuige Nabil B. de rechtbank wraken, tekent de verstoorde sfeer in de mega-strafzaak tegen moordverdachte Ridouan Taghi. Toekenning van het wrakingsverzoek levert ernstig tijdverlies op en verandert niets aan de patstelling, signaleert Gerlof Leistra.

Het voortdurende geruzie rond kroongetuige Nabil B. schaadt de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Zijn belastende verklaringen leveren volgens het Openbaar Ministerie (OM) belangrijk bewijs op tegen Taghi. Die wordt verdacht van minimaal zes liquidaties. De kroongetuige bekende zijn aandeel bij onder meer een ‘vergismoord’ in 2017 op een kennis. In ruil voor zijn verklaringen eist het OM twaalf jaar gevangenisstraf, de helft van de anders gebruikelijke eis.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra terug: Ruzie tussen kroongetuige en justitie schaadt harde aanpak misdaad

Nabil B. staat onder zware druk. Na zijn overstap naar justitie is eerst zijn onschuldige broer vermoord en daarna zijn advocaat Derk Wiersum. Begrijpelijk dat hij zich zorgen maakt over de bescherming van zijn gezin en familie. Over de maatregelen ligt hij al langer in de clinch met het daarvoor verantwoordelijke onderdeel van het OM. De kroongetuige wil niets meer zeggen in de rechtszaal zolang dat probleem niet is opgelost.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw