Gertjan van Schoonhoven

De straat bepaalt, nu ook in de Nederlandse poëzie

15 juni 2021

Een van de uitsluiters van Marieke Lucas Rijneveld mag nu zelf Amanda Gorman vertalen. Schandelijke beslissing van de uitgever, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Dichteres Amanda Gorman veroverde veel harten met haar overrompelende gedicht The Hill We Climb tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. Helaas leidde haar memorabele optreden tot een nare affaire in Nederland, die laat zien dat identiteitspolitiek van álles smoezelige etnische politiek maakt, zelfs de keuze van een vertaler.

Lees verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aanvankelijk wilde uitgeverij Meulenhoff The Hill We Climb laten vertalen door het grootste dichterstalent dat Nederland te bieden heeft, Marieke Lucas Rijneveld. Maar tegen Rijneveld kwam via de Volkskrant een campagne op gang. ‘Hen’ – zoals dat heet in het politiek correcte jargon – was ‘te wit’ om de zwarte Gorman te vertalen. Rijneveld trok zich terug. Nieuwe vertaler gezocht.

Zo beloon je als uitgever het cancelen van een dichter om diens huidskleur

Dat wordt spokenword-artiest Zaïre Krieger, zonder Rijnevelds reputatie, wel zwart en activist. Wellicht blijkt ze een goede keus. Maar wat een vieze smaak geeft, is dat ze op Twitter volop ageerde tegen Rijneveld. Zo beloon je als uitgever het cancelen van een dichter om diens huidskleur. Hoe langer je erover nadenkt, hoe schandelijker het wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.