Premium Lock Regenbooggekkigheid in stadions veroorzaakt kettingreactie

27 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Het Olympiastadion in Berlijn werd tijdens de wedstrijd Duitsland - Hongarije verlicht in de kleuren van de regenboog. Foto: AFP

De aanvoerdersband van Georginio Wijnaldum toont de toenemende verstrengeling van sport en politiek. Activisten dwingen sporters tot stellingnames. Maar het is veel beter om ze lekker te laten sporten, schrijft Gerry van der List.

Als Mark Rutte (VVD) in Brussel net zo fel zou opkomen voor de nationale belangen als voor lhbti-rechten in Hongarije, zou dat een hele geruststelling voor de Nederlandse bevolking zijn. De demissionaire premier voerde afgelopen week emotioneel, met naar eigen zeggen zelfs tranen in de ogen van verontwaardiging, oppositie tegen een Hongaarse wet die het propageren van homoseksualiteit beoogt tegen te gaan. Als de Hongaren aan dergelijke reactionaire regelgeving willen vasthouden, zo was de harde boodschap van Rutte, moeten ze de Europese Unie maar verlaten.

Stoere taal, die bij het bedrijven van politiek hoort. Sporters hebben een andere verantwoordelijkheid. Zij moeten goede prestaties leveren op het sportveld en zich daarbuiten netjes gedragen, zeker als zij grote bekendheid genieten en een voorbeeldfunctie vervullen. Maar steeds meer wordt van hen verlangd dat zij stelling nemen in maatschappelijke discussies, ook als zij helemaal geen verstand van of interesse in politiek hebben.

UEFA voorkwam gelukkig een regenboogstadion

Daarom draaft Georginio Wijnaldum zondagavond het veld in Boedapest op met een band om zijn arm met de tekst OneLove en de kleuren van de regenboog. Daarmee moet de aanvoerder van Oranje duidelijk maken dat Nederland voor inclusiviteit is en tegen discriminatie. In Duitsland wilden ze donderdag nog verder gaan. De Allianz Arena in München dreigde regenboogachtig verlicht te worden omdat het Hongaarse elftal daar aantrad. Gelukkig stak de UEFA een stokje voor de uitvoering van dit plan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw