Roelof Bouwman Premium Corner

Overbevolking en het verraad van links

08 juni 2021Leestijd: 3 minuten

Socialistische politici als Willem Drees en Joop den Uyl zetten destijds het thema overbevolking op de politieke agenda. Maar nu Nederland dankzij immigratie op weg is naar 22 miljoen inwoners in 2050, hoor je links niet meer, schrijft Roelof Bouwman.

Er zijn niet altijd redenen om de analyses en de plannen van progressieve politici met gejuich te begroeten. Toch schiet links soms helemaal in de roos.

Dat was bijvoorbeeld zo in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De legendarische PvdA-premier Willem Drees benadrukte toen keer op keer dat er te veel mensen in Nederland woonden.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Eind 1949 was de grens van tien miljoen inwoners gepasseerd. ‘Krachtige bevordering der emigratie’ was dan ook geboden, zo meende Drees. Hij liet het koningin Juliana herhaalde malen verkondigen in haar jaarlijkse Troonrede.

Dat bleef niet zonder gevolgen. Een half miljoen Nederlanders vertrokken in de periode 1947-1957 naar elders. Vooral Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten waren in trek.

Overbevolking gevoelig thema

Het aankaarten van het verschijnsel ‘overbevolking’ was destijds niet vanzelfsprekend. Nederland was in grote meerderheid een zeer gelovig en zeer kerkelijk land. Grote, kinderrijke gezinnen werden gezien als een teken van Gods zegen. Met het problematiseren van bevolkingsgroei was het dus oppassen geblazen. Voor je het wist stond je op lange christelijke tenen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.