Geerten Waling Premium Corner

Waren journalisten maar tuig van de richel

14 juni 2021

Journalisten zijn geen tuig van de richel zoals Geert Wilders beweert. Wel hebben ze verheven idealen die ze zelf niet altijd in de praktijk brengen. Vier niet-blanke vrouwen met een sterke mening kunnen daarover meepraten, schrijft columnist Geerten Waling.

Tuig van de richel, dat zijn journalisten volgens Geert Wilders (PVV) – ‘uitzonderingen daargelaten’. Lelijke woorden, zeker in tijden van aanzwellende volkswoede tegen de ‘mainstreammedia’ (MSM). Zo noemen complotdenkers de publieke omroepen en andere professionele media. Beroepsjournalisten zouden er een leugenachtige agenda op nahouden en zich lenen voor de cynische machtsspelletjes van politiek, bestuur en grootkapitaal.

‘Tuig’ is geen passend etiket, journalisten zijn juist keurige mensen

Als ik denk aan kennissen die journalist zijn, is ‘tuig’ geen passend etiket. Het zijn juist keurige mensen. Die soms wat naïef kunnen zijn, oppervlakkig, conformistisch… Maar ze hebben het beste met de wereld voor, al brengen ze het niet altijd in de praktijk. Denk aan de luide lippendienst die redacties bewijzen aan modieuze idealen als diversiteit en inclusie. Nieuwe gezichten op televisie, stemmen op de radio en namen in de krant moeten bij voorkeur vrouwelijk zijn en ‘van kleur’, liefst ook met een lhbt-identiteit en een handicap.

Maar wat blijkt? De weldenkende journalisten­biotoop is zelf helemaal niet zo tolerant en inclusief. Dat ondervond de in Suriname geboren presentatrice Aldith Hunkar (58) toen zij bij de NOS overstapte van het Jeugdjournaal naar het Achtuurjournaal. Ze kwam in de clinch met de redactie en regie, die niet waren gediend van een zwarte vrouw met een eigen mening. Inmiddels is ze al jaren weg bij de publieke omroep.

De Pakistaans-Nederlandse Naeeda Aurangzeb (47) ervoer in haar journalistieke loopbaan zoveel racistische en seksistische kleineringen dat ze er een heel boek over kon schrijven. Dat boek is nu verschenen: 365 Dagen Nederlander. Daarin vertelt ze onder meer over redacteuren en regisseurs van prestigieuze televisieprogramma’s (Pauw, DWDD), die het maar niet lukte om voorbij de sekse en afkomst van Aurangzeb te kijken naar haar journalistieke talent, kennis en ervaring.

Verfrissende Fidan Ekiz niet welkom bij BNNVARA

Eenzelfde lot treft de Turks-Nederlandse Fidan Ekiz (45).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.