Premium Lock Waren journalisten maar tuig van de richel

14 juni 2021Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r.: Naeeda Aurangzeb, Lale Gül, Fidan Ekiz en Aldith Hunkar. Foto's: ANP.

Journalisten zijn geen tuig van de richel zoals Geert Wilders beweert. Wel hebben ze verheven idealen die ze zelf niet altijd in de praktijk brengen. Vier niet-blanke vrouwen met een sterke mening kunnen daarover meepraten, schrijft columnist Geerten Waling.

Tuig van de richel, dat zijn journalisten volgens Geert Wilders (PVV) – ‘uitzonderingen daargelaten’. Lelijke woorden, zeker in tijden van aanzwellende volkswoede tegen de ‘mainstreammedia’ (MSM). Zo noemen complotdenkers de publieke omroepen en andere professionele media. Beroepsjournalisten zouden er een leugenachtige agenda op nahouden en zich lenen voor de cynische machtsspelletjes van politiek, bestuur en grootkapitaal.

‘Tuig’ is geen passend etiket, journalisten zijn juist keurige mensen

Als ik denk aan kennissen die journalist zijn, is ‘tuig’ geen passend etiket. Het zijn juist keurige mensen. Die soms wat naïef kunnen zijn, oppervlakkig, conformistisch… Maar ze hebben het beste met de wereld voor, al brengen ze het niet altijd in de praktijk. Denk aan de luide lippendienst die redacties bewijzen aan modieuze idealen als diversiteit en inclusie. Nieuwe gezichten op televisie, stemmen op de radio en namen in de krant moeten bij voorkeur vrouwelijk zijn en ‘van kleur’, liefst ook met een lhbt-identiteit en een handicap.

Maar wat blijkt? De weldenkende journalisten­biotoop is zelf helemaal niet zo tolerant en inclusief. Dat ondervond de in Suriname geboren presentatrice Aldith Hunkar (58) toen zij bij de NOS overstapte van het Jeugdjournaal naar het Achtuurjournaal. Ze kwam in de clinch met de redactie en regie, die niet waren gediend van een zwarte vrouw met een eigen mening. Inmiddels is ze al jaren weg bij de publieke omroep.

De Pakistaans-Nederlandse Naeeda Aurangzeb (47) ervoer in haar journalistieke loopbaan zoveel racistische en seksistische kleineringen dat ze er een heel boek over kon schrijven. Dat boek is nu verschenen: 365 Dagen Nederlander. Daarin vertelt ze onder meer over redacteuren en regisseurs van prestigieuze televisieprogramma’s (Pauw, DWDD), die het maar niet lukte om voorbij de sekse en afkomst van Aurangzeb te kijken naar haar journalistieke talent, kennis en ervaring.

Verfrissende Fidan Ekiz niet welkom bij BNNVARA

Eenzelfde lot treft de Turks-Nederlandse Fidan Ekiz (45).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw