Premium Lock Invest-NL, de winkel van Wouter Bos, trekt vooralsnog amper klanten

02 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Wouter Bos - ANP

Het overheidsinvesteringsfonds Invest-NL investeert nauwelijks. Tijd om de steven te wenden, schrijft Marijn Jongsma. Een fonds dat zijn geld niet kwijtraakt, heeft geen bestaansrecht.

Ten tijde van de oprichting van het fonds in 2019 waren private financiers nog benauwd dat Invest-NL de markt zou overspoelen met goedkope zachte leningen: je reinste concurrentievervalsing. Die angst blijkt achteraf lachwekkend. Het staatsfonds heeft een budget van 1,7 miljard euro, maar de directe investeringen bedroegen vorig jaar slechts 28 miljoen euro in vier bedrijven. Slechts één daarvan sluit direct aan op de duurzaamheidsdoelstelling van het fonds.

De pijplijn barstensvol? Voorlopig nog niet.

Met 60 gespecialiseerde krachten 28 miljoen euro verdelen: dat roept nogal wat vragen op. Directeur Wouter Bos zag die bui natuurlijk al hangen, en benadrukt dat dit bedrag onderdeel uitmaakt van 241 miljoen euro aan toegezegde gelden. Er zit dus nog het een en ander in de pijplijn. Maar ‘barstensvol’, zoals Bos in oktober vorig jaar zei? Nou nee.

Een deel van bovengenoemd bedrag (150 miljoen euro) wordt bovendien besteed via de bijdrage aan alweer een nieuw fonds, het Dutch Future Fund. Dat verstrekt op zijn beurt weer geld aan private investeerders en wordt geleid door de andere grote geldschieter, het Europees Investeringsfonds (EIF). Invest-NL is dus deels een ‘funds of funds’ geworden, een indirecte investeerder dus, wat de grip er niet groter op maakt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw