Premium Lock De VVD van Frits Bolkestein is morsdood

29 juni 2021Leestijd: 4 minuten
Mark Rutte en Frits Bolkestein bij VVD-congres in 2016. Foto: ANP.

Dankzij Frits Bolkestein werd de VVD een EU-kritische partij met een afkeer van massa-immigratie en multiculturalisme. Van die erfenis is niets meer over, schrijft Roelof Bouwman.

Politici zijn er, zoals bekend, in vele soorten en maten. Toch hebben ze ook kenmerken gemeen. Zo lukt het ze slechts zelden om een onvergetelijke indruk achter te laten. Zelfs de roem van premiers is dikwijls uiterst vluchtig.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Om een voorbeeld te noemen: volgende week is het precies vijftig jaar geleden dat Barend Biesheuvel aantrad als minister-president. Een opinieonderzoek naar zijn naamsbekendheid zou vermoedelijk uitwijzen dat vrijwel niemand nog weet wie dat was.

Wat moet je als politicus doen om wél een plaatsje te verwerven in het collectieve geheugen?

Het tot stand brengen van belangrijke wetgeving, zo leert de ervaring, wil nog weleens helpen. Zie de grondwetsherziening uit 1848 van Johan Rudolf Thorbecke, de naoorlogse geldzuivering (inclusief tientje) van Pieter Lieftinck of de Algemene Ouderdomswet van Willem Drees (die eigenlijk van Ko Suufhoff was). Ook is het natuurlijk mooi wanneer er een nacht (Norbert Schmelzer), een prijs (Anne Vondeling) of zelfs een stad (Cornelis Lely) naar je wordt genoemd.

Bolkestein stelde koers VVD bij op immigratie en integratie

Of zijn er voor politici ook nog andere manieren om eeuwige roem te vergaren? Frits Bolkestein leek in de jaren negentig iets te hebben gevonden: je kunt ook legendarisch worden door de koers van je eigen partij bij te stellen. Bolkestein – VVD-leider van 1990 tot 1998 – lukte dat, om te beginnen op het punt van immigratie en integratie.

Lees ook dit interview terug met Frits Bolkestein: ‘Ik ben een gelukkig mens’

De massale komst van migranten was volgens Bolkestein ons ‘grootste probleem sinds de Tweede Wereldoorlog’. Minstens zo ergerlijk waren de verschijnselen die ermee gepaard gingen, in het bijzonder cultuurrelativisme en multiculturalisme.

Dat waren politieke correcte misverstanden, benadrukte Bolkestein. Want de westerse beschaving is superieur, zeker aan de islamitische. ‘Ga maar naar het Midden-Oosten, ga maar kijken. Het is een puinhoop. Dictatuur, onderdrukking van vrouwen, lage economische groei. Hoeveel Nobelprijswinnaars komen uit het Midden-Oosten?’

Bolkestein herhaalde keer op keer dat EU lijdt aan hoogmoedswaanzin

Minstens zo kritisch was Bolkestein over de Europese Unie. De Europese Unie, betoogde hij keer op keer, lijdt aan hoogmoedswaanzin. ‘De Europese Unie doet te veel. Haar wetgeving lijkt op een opkomende vloed die alle inhammen en kloven aan de kust vult. Ze moet leren minder te doen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw