Simon Rozendaal Premium Corner

Angst voor het atoom is ook een soort slavernij

26 mei 2021Leestijd: 3 minuten

‘Wees niet bang voor atoomenergie’, zo zong Bob Marley in 1980 en noemde die angst een vorm van ‘mentale slavernij’. Vandaag de dag juicht Sabine Roeser, hoogleraar ethiek in Delft, deze angst voor het atoom toe en vindt dat we die niet moeten bestrijden met rationaliteit, feiten en argumenten, zo schrijft Simon Rozendaal.

In het oeuvre van Bob Marley (1945-1981) is ­Redemption Song een aparte. Het heeft nauwelijks dat eigenwijze en afwijkende ritme van reggae. Het nummer – een van zijn allerlaatste, uit 1980, en door muziekblad Rolling Stone opgenomen in de lijst met vijfhonderd beste songs uit de popgeschiedenis – is een oproep om je vrij te maken van angst, want dat is volgens de (van slaven afstammende) Jamaicaanse zanger ‘geestelijke slavernij’.

‘Verlossingsliedjes,

Emancipeer u van mentale slavernij,

Alleen wijzelf kunnen onze geest bevrijden,

Wees niet bang voor atoomenergie,

Want niemand kan de tijd stoppen.’

Bonnie Raitt, Graham Nash en Bruce Springsteen wakkerden angst aan

Juist in die tijd wakkerden andere popmusici de angst voor het atoom aan. Bonnie Raitt, Graham Nash en anderen hadden het jaar daarvoor in Madison Square Garden (New York) het No Nukes-concert georganiseerd, waar onder anderen Bruce Springsteen, Tom Petty, ­James Taylor en de Doobie Brothers liedjes als Plutonium Is Forever zongen.

Lees ook dit omslagverhaal: Alles wat u wilt weten over kernenergie in 64 vragenhttps://cdn.prod.elseone.nl/uploads/2019/10/19EWM041klein.jpg

We kunnen het de King of Reggae niet meer vragen, maar je zou bijna zeggen dat hij zich wilde afzetten ­tegen dat modieuze anti-atoomgeblaat van zijn Amerikaanse en Britse collega’s – die de tijd dus wel degelijk wisten te stoppen. De No Nukes-concerten hebben er in aanzienlijke mate toe bijgedragen dat de groei van kernenergie tot stilstand kwam.

Helaas. We zouden kernenergie vandaag de dag goed kunnen gebruiken bij de pogingen om de CO2-uitstoot te verlagen. Natuurlijk kent kernenergie problemen (afval, straling en de bom) maar als je daar met gezond verstand naar kijkt, vallen die mee en kunnen ze bovendien met nieuwe technieken (thorium, gesmolten zout) nog verder worden gereduceerd. Eigenlijk resteert maar één echt probleem: de mens. Die heeft een irrationele angst voor het atoom.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.