Premium Lock Staan hogere idealen wetenschappelijke benadering in de weg?

18 april 2021Leestijd: 4 minuten
‘Universiteit Utrecht werkt aan een betere wereld.’ Foto: ANP

De modebegrippen van deze tijd zijn gelijkheid, diversiteit en inclusie. Vooral op universiteiten zijn deze begrippen heilig, schrijft Philip van Tijn. Met die achtergrond is het niet gek dat een aantal universiteiten in zee ging met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om inzicht te krijgen in de samenstelling van hun personeelsbestand.

Eerst de feiten is het credo van EW. Het lijkt vanzelfsprekend, maar helaas is dat allang niet meer zo in een tijd waarin elke mening even belangrijk wordt geacht en vaak belangrijker dan de feiten en de grens tussen feiten en opinies vervaagt. En een tijd waarin menigmaal feiten worden aangepast aan beleid.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Beleid moet gebouwd zijn op feiten, niet op meningen. Dat wil niet zeggen dat je álle relevante feiten moet kennen, maar wel zoveel mogelijk. ‘We moeten met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten nemen,’ riep premier Mark Rutte in het begin van de pandemie dramatisch uit. Maar echt bijzonder is dat niet: voor artsen, CEO’s en ook wel andere professies is dit de dagelijkse praktijk. Maar liever hebben ze 51 procent of 64, of 83. Daarom laat de dokter toch nog een tweede scan maken en laat de CEO nog een derde check uitvoeren op de winstgevendheid van de overnameprooi.

Gelijkheid, diversiteit en inclusie, de heilige trits

De modebegrippen van deze tijd zijn gelijkheid, diversiteit en inclusie – als de moderne versie van de trits uit de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Om de nieuwe idealen te bereiken, wordt de guillotine niet meer gebruikt, althans niet in letterlijke zin. Van G, D en I bestaan nogal wat definities en dat maakt een discussie niet eenvoudiger, maar in grote lijnen weet iedereen wel wat ermee is bedoeld, althans wordt beoogd.

Politieke correctheid

Lees ook dit essay van Sebastien Valkenberg: Vrijdenken bedreigd op Nederlandse universiteiten

Vooral op onze universiteiten zijn deze begrippen heilig, in navolging van die in de Verenigde Staten. Het was tegen deze achtergrond dus niet zo’n gek idee van enkele grote universiteiten (Erasmus, Leiden, VU en Utrecht) om in zee te gaan met het Centraal Bureau voor de Statistiek  om inzicht te krijgen in de samenstelling van het medewerkersbestand. Uiteraard met als doel na te gaan hoe ver de culturele diversiteit is gevorderd.

Voor de goede orde: het CBS is een boven elke twijfel verheven instelling die al sinds 1899 met dit bijltje hakt en de verkregen gegevens (die al niet diep ingaan op het persoonlijke) worden geanonimiseerd. Deze zogeheten ‘Barometer Culturele Diversiteit’ zou een antwoord moeten geven op de vraag hoe het is gesteld is met de migratie-achtergrond van de medewerkers van universiteiten. Als je die gegevens hebt, kun je pas bekijken of dat is wat je wil en zo niet, kun je je beleid desgewenst veranderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw