Bram Hahn Premium Corner

Kuipers over avondklok kenmerkt belabberde crisiscommunicatie

29 april 2021

De miskleun van Ernst Kuipers over de avondklok is het zoveelste staaltje van dramatische communicatie door een hoofdrolspeler in de corona-aanpak, schrijft Bram Hahn.

Het is al bijna routine geworden om dagelijks niet alleen te kijken naar het aantal besmettingen, maar ook naar de uitspraken van Ernst Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding begeeft zich geregeld buiten de grenzen van zijn expertise en schiet daarbij van het ene naar het ander uiterste.

Woensdagavond 28 april zei hij in het praatprogramma Beau weer iets wat tot verbazing en felle reacties leidde. De ophef heerste vooral op sociale media, dus het is altijd de vraag in hoeverre het gros van de Nederlanders zich er druk over maakt, maar toch. Uitspraken van iemand die zo’n prominente rol speelt in de coronastrategie hebben gewicht.

Kuipers’ eigenlijke boodschap sneeuwde onder

Ernst Kuipers doet zijn werk als coördinator van de IC-bedden voortreffelijk, maar met zijn oneman-persconferenties (waarom?) en stroom aan televisieoptredens zaait hij voortdurend verwarring en irritatie, en ondermijnt hij het begrip van burgers voor het overheidsbeleid. In de studio van Beau probeerde Kuipers duidelijk te maken dat de druk op de ziekenhuizen nog steeds enorm is. Een terecht punt, maar het sneeuwde volledig onder doordat hij ook nog iets meende te moeten melden over de avondklok.

Dit is wat hij zei: ‘Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect.’

Er mankeert van alles aan Kuipers’ uitspraak over avondklok

Er is van alles mis met die uitspraak. Om te beginnen is hier onduidelijk wat ‘het’ is. Omdat Kuipers in zijn vervolg spreekt over ziekenhuisopnames, wekt hij de indruk dat je daar als gevolg van de avondklok een daling in die orde van grootte had moeten zien. Maar wat het Outbreak Management Team (OMT) heeft gezegd, is dat door de maatregel de R-waarde vermoedelijk met 8 tot 13 procent zou dalen: van 1,15 naar 1,03 bijvoorbeeld. Dat is heel wat anders.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.