Premium Lock Kuipers over avondklok kenmerkt belabberde crisiscommunicatie

29 april 2021Leestijd: 4 minuten
Ernst Kuipers tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto: ANP

De miskleun van Ernst Kuipers over de avondklok is het zoveelste staaltje van dramatische communicatie door een hoofdrolspeler in de corona-aanpak, schrijft Bram Hahn.

Het is al bijna routine geworden om dagelijks niet alleen te kijken naar het aantal besmettingen, maar ook naar de uitspraken van Ernst Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding begeeft zich geregeld buiten de grenzen van zijn expertise en schiet daarbij van het ene naar het ander uiterste.

Woensdagavond 28 april zei hij in het praatprogramma Beau weer iets wat tot verbazing en felle reacties leidde. De ophef heerste vooral op sociale media, dus het is altijd de vraag in hoeverre het gros van de Nederlanders zich er druk over maakt, maar toch. Uitspraken van iemand die zo’n prominente rol speelt in de coronastrategie hebben gewicht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Kuipers’ eigenlijke boodschap sneeuwde onder

Ernst Kuipers doet zijn werk als coördinator van de IC-bedden voortreffelijk, maar met zijn oneman-persconferenties (waarom?) en stroom aan televisieoptredens zaait hij voortdurend verwarring en irritatie, en ondermijnt hij het begrip van burgers voor het overheidsbeleid. In de studio van Beau probeerde Kuipers duidelijk te maken dat de druk op de ziekenhuizen nog steeds enorm is. Een terecht punt, maar het sneeuwde volledig onder doordat hij ook nog iets meende te moeten melden over de avondklok.

Dit is wat hij zei: ‘Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect.’

Er mankeert van alles aan Kuipers’ uitspraak over avondklok

Er is van alles mis met die uitspraak. Om te beginnen is hier onduidelijk wat ‘het’ is. Omdat Kuipers in zijn vervolg spreekt over ziekenhuisopnames, wekt hij de indruk dat je daar als gevolg van de avondklok een daling in die orde van grootte had moeten zien. Maar wat het Outbreak Management Team (OMT) heeft gezegd, is dat door de maatregel de R-waarde vermoedelijk met 8 tot 13 procent zou dalen: van 1,15 naar 1,03 bijvoorbeeld. Dat is heel wat anders.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw