Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Integriteitsaffaire bevestigt imago Limburg als vriendenrepubliek

12 april 2021Leestijd: 3 minuten

De val van het college van Gedeputeerde Staten van Limburg is een blamage voor het bestuur en voor het CDA. Met de aard van dat bestuur als extra parlementair college heeft de affaire niets te maken, schrijft Carla Joosten. Net als in Den Haag draait het in Maastricht nu om een nieuwe bestuurscultuur.

In Limburg vloeiden talloze subsidies naar bedrijven van voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Maar niemand had het in de gaten. De toezichthouders niet – onder voorzitterschap van een CDA-burgemeester – en de verantwoordelijke twee CDA-gedeputeerden niet.

Meer over extraparlementair provinciebestuur: Hoe Limburg PVV en FVD laat meebesturen

De affaire leidde vorige week, na onthullingen in NRC, tot de val van het gehele bestuur van Limburg, inclusief gouverneur Theo Bovens. Ook van CDA-huize, maar juist een man die bekendstond wegens zijn strijd tegen schendingen van integriteit. Limburg won in 2016 nog de Ien Dales Award voor organisaties die integriteit bevorderen.

Suggestie dat extraparlementair college heeft afgedaan, is onterecht

Ten onrechte wordt hier en daar geconcludeerd dat met het Limburgse debacle ook het experiment met een extra parlementair college heeft afgedaan. Dat college kwam er twee jaar geleden na de verkiezingen van Provinciale Staten. In Limburg was de uitslag zodanig dat er geen college viel te smeden dat kon steunen op een meerderheid in de Staten. En dus trad 28 juni 2019 een college aan met zeven gedeputeerden onder wie twee van het CDA en de overigen van Lokaal Limburg, PVV, VVD, een voormalige GroenLinkser en een van FVD, die later overstapte naar JA21.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.